2 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: Ο υγρότοπος της Νέας Κίου

Ο υγροβιότοπος ή υδροβιότοπος ή αλλιώς υγρότοπος είναι μία περιοχή που καλύπτεται από ρηχά νερά ή που το υπόστρωμά της είναι υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο έτος. Ο υγρότοπος χαρακτηρίζεται από την παρουσία υδάτινου περιβάλλοντος, όπως λίμνες, λόφους, ποτάμια, βάλτους, δέλτα και άλλες υδατοφυείς περιοχές. Αυτοί οι οικοτόποι συνιστούν μοναδικά οικολογικά περιβάλλοντα που φιλοξενούν ποικίλη βιοποικιλότητα και φυσικούς πόρους.

 Αναλυτικότερα, οι υγρότοποι αποτελούν πολύτιμα οικοσυστήματα, καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή οικολογικών υπηρεσιών. Παρέχουν ποταμούς και λίμνες για πότισμα και άρδευση, προστατεύουν από πλημμύρες, διατηρούν την ποιότητα του υδάτινου περιβάλλοντος και παρέχουν καταφύγιο και τροφή για ποικίλα είδη πανίδας και χλωρίδας που εξαρτώνται από τα νερά. Λόγω της σημασίας τους, οι υγρότοποι αποτελούν αντικείμενο προστασίας μέσω διεθνών συμβάσεων, όπως η Σύμβαση Ramsar για τις Υγροτόπους.

Η διατήρηση τους είναι σημαντική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ευημερία των οικοσυστημάτων. Συγκρατούν το νερό της βροχής προστατεύοντας από τις πλημμύρες, αμβλύνουν τις ακραίες θερμοκρασίες, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, αποθηκεύουν άνθρακα, σε ποσότητα μεγαλύτερη από ότι τα δάση και στηρίζουν πολλές και ποικίλες ανθρώπινων δραστηριότητες.

Στην περιοχή μας, διαθέτουμε έναν πλούσιο υγροβιότοπο που βρίσκεται στην παραλιακή οδό της Νέας Κίου με την όχι και τόσο γνωστή ονομασία “Καλύβια”. Ο υγρότοπος της Νέας Κίου είναι ένας φυσικός χώρος με υγρό περιβάλλον, που προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τους ποικίλους υδρόβιους οργανισμούς. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει ποικίλα είδη φυτών, ψαριών, πτηνών και άλλων ζώων που εξαρτώνται από το υδρόβιο περιβάλλον για την επιβίωσή τους. Είναι ένας σημαντικός τόπος για τη διατήρηση και την προστασία της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος της περιοχής μας. Στον υγροβιότοπο της Νέας Κίου, μπορούμε να βρούμε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία ζώων, κυρίως πτηνών, αλλά και αμφίβια, ψάρια, θηλαστικά.

Πτηνά: Ο υγροβιότοπος προσελκύει και αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πτηνών, που μεταναστεύουν στα έλη του κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Υδρόβια και αποδημητικά πουλιά όπως χήνες, φλαμίνγκο, κύκνοι, αγριόχηνες, πάπιες, κορμοράνοι και ψαροπούλια έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς. Οι πτηνολόγοι μπορούν να παρατηρήσουν μεγάλη ποικιλία ειδών που πετούν πάνω από τις λίμνες και τα υγρά λιβάδια του υδροβιότοπου.

Αμφίβια: Συχνά φιλοξενούνται αμφίβια όπως βάτραχοι και σαλαμάνδρες. Αυτά τα ζώα εξαρτώνται από το υγρό περιβάλλον για την αναπαραγωγή και την επιβίωσή τους.

Ψάρια: Η λιμνοθάλασσα του υγροτόπου παρέχει καταφύγιο και για πολλά είδη ψαριών και θαλασσινών, όπως γαρίδες, λαβράκια και πολλά άλλα.

Θηλαστικά: Ορισμένα θηλαστικά που μπορεί να δει κανείς στον υδροβιότοπο της Νέας Κίου περιλαμβάνουν αγριόχοιρους, δασικά ζώα, λαγοκένταυρους και αλεπούδες.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από την πλούσια άγρια ​​ζωή που μπορεί να βρεθεί στον υγροβιότοπο της Νέας Κίου. Φυσικά, ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες, τα ζώα μεταναστεύουν σε κλίματα φιλικά για την επιβίωσή τους.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από την ομάδα «Φίλοι Υγρότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου» και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, το οποίο υλοποιεί στον υγρότοπο προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι ομορφιές του υγροτόπου γίνονται ευρέως γνωστές και αρκετοί ερασιτέχνες φωτογράφοι και παρατηρητές πουλιών επωφελούνται από τα μικρά «θαύματα» που κρύβει.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαρδιωτικές εικόνες για την κατάσταση του υγροτόπου με συσσωρευμένα σκουπίδια, πλαστικά, μπάζα, λάστιχα αυτοκινήτων ακόμα και ρούχα. Σε ανοιχτή επιστολή τους στους δημάρχους Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών και στον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας οι Φίλοι του Υγροτόπου Ναυπλίου –Ν. Κίου επισημαίνουν: ” ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων βρίσκει και πάλι υγροτόπους να απειλούνται και να εξακολουθούν να δέχονται πολλές πιέσεις. Όπως ο δικός μας, ο Υγρότοπος “Καλύβια”, στην παραλιακή οδό Ναυπλίου -Νέας Κίου”. Οι Φίλοι του Υγροτόπου Ναυπλίου –Ν. Κίου καλούν τους νέους δημάρχους να πάρουν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την ανάδειξη και την προστασία του υγροτόπου αλλά και μέτρα που μπορούν να δρομολογηθούν σε βάθος χρόνου.

Πηγές:

https://slideplayer.gr/slide/13313943/

https://www.gardenmagazine.gr/idrobiotopoi_tis_elladas-la-265.html

https://www.hotelsargos.gr/ydroviotopos-neas-kiou/

https://www.argolikeseidhseis.gr/search/label/%CE%A5%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%92%CE%99%CE%9F%CE%A4%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A3

https://argolisnature.gr/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/2-%CF%86%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%85%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%8C%CF%80%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%85%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF

https://www.argolikeseidhseis.gr/2024/01/blog-post_950.html#more