“Κάπου ν’ ανήκεις”: Επίσκεψη του συγγραφέα Φίλιππου Μανδηλαρά στο σχολείο μας

Το “Κάπου ν΄ ανήκεις” είναι ένα μυθιστόρημα του αναγνωρισμένου συγγραφέα Φίλλιπου Μανδηλαρά. Το βιβλίο πραγματεύεται τα προβλήματα των εφήβων κατά την αναζήτηση της ταυτότητάς τους. Οι έφηβοι στην προσπάθειά τους να ανήκουν κάπου και να είναι αποδεκτοί οδηγούνται συχνά στα επικίνδυνα μονοπάτια της βίας και του φανατισμού βιώνοντας τις τραγικές συνέπειες που ακολουθούν. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι ο Γιάννης ένας 15χρονος μαθητής ο οποίος λατρεύει από μικρός τον ΠΑΟΚ και αναγκάζεται να μετακομίσει με τους γονείς του από την Άνω Τούμπα της Θεσσαλονίκης στον Πειραιά. Εκεί γνωρίζει την Ανθή μια καινούργια μαθήτρια με την οποία έρχονται κοντά με αφορμή την αγάπη τους για τη μουσική και ερωτεύονται. Η μουσική είναι το καταφύγιο του Γιάννη και τελικά η διέξοδός του από τα νοσηρές καταστάσεις του φανατισμού. Ο Γιάννης αφηγείται τις δυσκολίες και τις περιπέτειές του στην Ανθή, όμως κανένας από τους δυο τους δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα διότι η ζωή είναι σαν μία μπάλα…

Με την ανάγνωση και επεξεργασία αυτού του μυθιστορήματος επέλεξε η λογοτεχνική και θεατρική ομάδα του γυμνασίου “αυτενεργώ” να ξεκινήσει τις εργασίες της για φέτος. Και ήταν ένα υπέροχο και δημιουργικό ταξίδι που ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του συγγραφέα του Φίλιππου Μανδηλαρά στο σχολείο μας.

Τα παιδιά της λογοτεχνικής και θεατρικής ομάδας παρουσίασαν δρώμενο εμπνευσμένο από το βιβλίο του Καπου ν’ ανήκεις και ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των μαθητών και του συγγραφέα γύρω από τα θέματα του συγκεκριμένου βιβλίου καθώς και άλλων βιβλίων του.

Ο συγγραφέας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών, μίλησε για τις συνθήκες δημιουργίας των έργων του, για την έμπνευσή του και φυσικά για το τέλος του “Κάπου ν’ ανήκεις”, το οποίο δίχασε τους μαθητές. Τόνισε επίσης την αξία της ανάγνωσης και αναφέρθηκε στο γεγονός της αποστροφής των νέων για το διάβασμα στις μέρες μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα των προτύπων και της διαμόρφωσης της εφηβικής ταυτότητας, το οποίο προσεγγίστηκε διαθεματικά και με τη βοήθεια της ψυχολόγου Κέλλυς Μπουσουλοπούλου.

Στο τέλος ο συγγραφέας δέχτηκε με χαρά να μας υπογράψει τα βιβλία του που είχαμε διαβάσει. Αποκομίσαμε μια πολύ δυνατή εμπειρία και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να μιλήσουμε από κοντά με έναν συγγραφέα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κύριο Μανδηλαρά για την παρουσία του στο σχολείο μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στην κυρία Μπουσουλοπούλου για τη συνεισφορά της.