Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου

Οι Αιγυπτιακές πυραμίδες είναι αρχαίες κατασκευές σε σχήμα πυραμίδας που βρίσκονται κοντά στο Κάιρο, ακριβώς έξω από την Γκίζα της Αιγύπτου. Αποτελούν ένα από τα αρχαιότερα θαύματα του Αρχαίου Κόσμου που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Ο σκοπός τους

Οι πυραμίδες λειτουργούσαν ως τάφοι για τους νεκρούς Φαραώ στεγάζοντάς τους κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής τους ( γι΄ αυτό θάβονταν μαζί με το κατοικίδιο τους και τα αγαπημένα τους αντικείμενα).

Πώς χτίστηκαν

Η απάντηση αυτού του ερωτήματος έχει προσελκύσει εκατομμύρια αρχαιολόγους και έπειτα από μια τυχαία ανακάλυψη που συνέβη πρόσφατα σε αιγυπτιακό λατομείο, ίσως έχει βρεθεί.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιγραφές σχετικά με μια ράμπα δεξιά και αριστερά της οποίας υπήρχαν σκάλες, που πιθανότατα είχε χρησιμοποιηθεί για τη μετακίνηση τεράστιων όγκων πετρών, που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των πυραμίδων. Από αυτή την ανακάλυψη προκύπτει ακόμα ότι πιθανότατα η ολοκλήρωση της κατασκευής των πυραμίδων έγινε γρηγορότερα από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα.

Οι Αιγύπτιοι που κατασκεύαζαν τις πυραμίδες βρίσκονταν δεξιά και αριστερά από τη ράμπα, που έχει κλίση περίπου 20%, στις σκάλες, τραβώντας ταυτόχρονα τα σκοινιά με τα οποία δένονταν και μεταφέρονταν οι πέτρες. Αυτό αφενός σημαίνει, ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μιμούνταν την κίνηση της τροχαλίας, τραβώντας ταυτόχρονα τα σχοινιά, για να μπορέσουν να μετακινήσουν τις πέτρες και αφετέρου ότι δεν συνήθιζαν να τραβούν πίσω τους τις πέτρες όσο οι ίδιοι ανέβαιναν στις ράμπες.

Γενικές πληροφορίες

1)Περισσότερες από 130 πυραμίδες υπάρχουν στην Αίγυπτο

Αν και οι Πυραμίδες της Γκίζας είναι οι πιο διάσημες, δεν είναι οι μόνες πυραμίδες που πρέπει να επισκεφτείτε στην Αίγυπτο. Στην πραγματικότητα, μόνο στο οροπέδιο της Γκίζας, θα βρείτε συνολικά εννέα πυραμίδες. Υπάρχουν όμως περισσότερες από 130 πυραμίδες για να ανακαλύψετε στη χώρα.

2)Οι Πυραμίδες της Γκίζας δεν ήταν οι πρώτες που κατασκευάστηκαν

Αν και οι Πυραμίδες της Γκίζας είναι πολύ παλιές, δεν ήταν οι πρώτες που χτίστηκαν. Πιστεύεται ότι η πυραμίδα του Ζοζέρ στη Σακάρα, που χτίστηκε γύρω στο 2630 π.Χ., είναι η παλαιότερη πυραμίδα στον κόσμο. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας κατασκευάστηκε γύρω στο 2560 π.Χ., δηλαδή 70 χρόνια αργότερα.

3) Οι πλευρές της Μεγάλης Πυραμίδας είναι ευθυγραμμισμένες με τα σημεία του ορίζοντα

Οι πλευρές και η βάση της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα είναι  ευθυγραμμισμένες προς τις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις (Βορράς, Νότος, Ανατολή και Δύση). Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πέτυχαν αυτό το επίπεδο ακρίβειας, αλλά είναι πιθανό ότι βασίστηκαν στον ήλιο και τα αστέρια.

4)Η Μεγάλη Πυραμίδα αποτελείται από περισσότερους από 2 εκατομμύρια λίθους

Πάνω από 2,3 εκατομμύρια ογκόλιθοι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα. Αυτό περιελάμβανε 5,5 εκατομμύρια τόνους ασβεστόλιθου και 8.000 τόνους γρανίτη. Οι μεγαλύτερες πέτρες ζυγίζουν περίπου 25 έως 80 τόνους.

5) Και οι τρεις πυραμίδες κάποτε ήταν καλυμμένες με λευκό ασβεστόλιθο

Οι τρεις πυραμίδες της Γκίζας κάποτε ήταν καλυμμένες με ένα λευκό γυαλιστερό περίβλημα από ασβεστόλιθο που αντανακλούσε τις ακτίνες του ήλιου. Όμως , με τα χρόνια, εξαφανίστηκαν λόγω σεισμών ή χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή άλλων κατασκευών.

6)Οι πυραμίδες έχουν συρρικνωθεί με τα χρόνια

Ως αποτέλεσμα της απογύμνωσης των εξωτερικών περιβλημάτων τους και της διάβρωσης χιλιάδων ετών, οι πυραμίδες είναι πολύ μικρότερες από το αρχικό τους ύψος. Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, η οποία αρχικά είχε ύψος 146 μέτρα, τώρα έχει μόλις 138 μέτρα. Η πυραμίδα του Χεφρήνου ήταν κάποτε 143 μέτρα ύψος αλλά τώρα βρίσκεται στα 136 μέτρα. Tέλος, η μικρότερη από τις πυραμίδες, του Μυκερίνου είχε ύψος 66 μέτρα και τώρα έχει ύψος 61 μέτρα.

7)Δεν κατασκευάστηκαν από σκλάβους

Η θεωρία που όλοι γνωρίζουμε, ότι οι πυραμίδες χτίστηκαν από σκλάβους ίσως δεν ευσταθεί. Στη δεκαετία του 1990, ανακαλύφθηκαν οι τάφοι εκείνων που κατασκεύασαν τις πυραμίδες. Οι Αιγυπτιολόγοι είναι σίγουροι ότι δεν ήταν δούλοι, αλλά μάλλον κατασκευαστές που προέρχονταν από οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα. Η ταφή τους σε έναν τάφο δείχνει ότι ο ρόλος τους στην οικοδόμηση των πυραμίδων ήταν μεγάλη τιμή που σίγουρα δεν θα δινόταν σε σκλάβους.

8)Η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας μπορεί να αποκαλύψει την ώρα

 Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι εντυπωσιακή για πολλούς λόγους, αλλά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αυτού του αξιοσημείωτου μνημείου είναι ότι μπορεί να πει και την ώρα. Η πυραμίδα λειτουργεί και σαν ένα τεράστιο ηλιακό ρολόι, με τη σκιά της να λέει την ώρα. Και δεν ήταν μόνο αυτό: μπορούσε να αποκαλύπτει τις εποχές και τις ισημερίες, επιτρέποντας στους Αιγύπτιους να ορίσουν το ηλιακό έτος.

Πηγές:Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου (cna.gr)

Perierga.gr

geografikoi.gr

Queen Plus