“Girls Go Circular”: η συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κορίτσια 14-19 ετών

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 τα κορίτσια της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Girls Go Circular” το οποίο έχει ως στόχο τα κορίτσια ηλικίας 14-19 ετών στην Ευρώπη να αναπτύξουν ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες ενώ παράλληλα αποκτούν γνώσεις για την κυκλική οικονομία.

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος συνδέονται άμεσα με την τεχνολογία και τη βιώσιμη καινοτομία. Ωστόσο, οι γυναίκες ακόμα και σήμερα δεν συμμετέχουν ισότιμα σε αυτή την ψηφιακή πράσινη μετάβαση, καθώς αποτελούν το 1/3 των αποφοίτων στην επιστήμη και τη μηχανική και το 17% στον τομέα της τεχνολογίας. Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα ενισχύει την ένταξη των γυναικών στην τεχνολογία ενδυναμώνοντας τα κορίτσια με ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες μέσω μιας διαδραστικής πλατφόρμας που παρέχει ομαδικά μαθήματα και δοκιμασίες εμπνευσμένες από σενάρια της πραγματικής ζωής. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφθείτε τον εξής σύνδεσμο: https://eit-girlsgocircular.eu/#close).

Συγκεκριμένα, τα κορίτσια ενημερώθηκαν από την κυρία Ιωάννα Κυπριώτη, υπεύθυνη του προγράμματος, αναφορικά με την κυκλική οικονομία στον τομέα της βιομηχανίας της μόδας και για τις νέες ψηφιακές επιχειρηματικές ευκαιρίες στον χώρο αυτό, πραγματοποιώντας παράλληλα σχετικές διαδραστικές δραστηριότητες. Η μόδα στη σύγχρονη εποχή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα κοινωνικά δίκτυα τα οποία προωθούν αυτό που λέμε fast fashion. Το fast fashion, ή αλλιώς η “γρήγορη μόδα”, καλλιεργεί τη συνήθεια του καταναλωτισμού, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πλέον δεν αγοράζει ρούχα που επιθυμεί ή έχει πραγματικά ανάγκη αλλά ρούχα σε χαμηλές τιμές και χαμηλής ποιότητας.

Το πρόγραμμα παρείχε στα κορίτσια που το παρακολούθησαν τροφή για σκέψη τόσο για τις καταναλωτικές τους συνήθειες όσο και για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, ενώ στο τέλος τους απονεμήθηκε πιστοποιητικό παρακολούθησης.