Οι επιπτώσεις του εθισμού στο κινητό και προτάσεις… “απεξάρτησης”

Στις μέρες μας η πλειονότητα των νέων έχουν αυξημένες σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να νιώθουν συχνά πίεση και πλήξη. Ως αντιστάθμισμα καταφεύγουν συνήθως στο κινητό ή στον υπολογιστή τους με αποτέλεσμα να ξοδεύουν άσκοπα πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες.

Να πόσες ώρες μπορούν να περνάνε οι έφηβοι σε υπολογιστές και κινητά, χωρίς  να κάνουν κακό στον εαυτό τους | HuffPost Greece LIFE

Αυτή τους η συνήθεια είναι επιβλαβής για την πνευματική, την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία, διότι με τη συνεχή προβολή και ανάρτηση βίντεο όχι μόνο σπαταλούν ανούσια το χρόνο τους αλλά εθίζονται στον καταναλωτισμό, καθώς γεννιέται μέσα τους η επιθυμία να αποκτήσουν όλα όσα προβάλλονται. Με αυτό τον τρόπο δηλαδή χάνουν την αίσθηση του μέτρου και γίνονται άπληστοι και σπάταλοι. Μια ακόμη συνέπεια της πολύωρης έκθεσής τους στις οθόνες είναι η αρνητική επίδραση στην όραση των νέων. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι νέοι θα ένιωθαν λιγότερη πλήξη μέσω της χρήσης του κινητού ή του υπολογιστή τους, αποδεικνύεται ότι συχνά ούτε αυτό πια τους ενθουσιάζει, επειδή υπάρχει κορεσμός από το πλήθος των εικόνων και των βίντεο που βλέπουν καθημερινά. Θα ήταν καλό να αναζητήσουν κάτι που να τους ενθουσιάζει έξω από τον πλασματικό κόσμο της οθόνης, στον πραγματικό κόσμο που μας περιβάλλει.

Βιβλία που προτείνουμε | Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής  Ψυχοκοινωνικής Υγείας Χίου

Ένας δημιουργικός τρόπος λοιπόν να περάσει κάποιος τον χρόνο του είναι το διάβασμα, καθώς υπάρχει σήμερα μεγάλη ποικιλία βιβλίων που ικανοποιούν τα ενδιαφέροντα κάθε αναγνώστη και μέσω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι εύκολο να τα προμηθευτεί κανείς. Προσφέρεται έτσι η δυνατότητα και σε νέους αναγνώστες να ανακαλύψουν έναν δημιουργό ή κάποιο είδος βιβλίου που να τους προσφέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να μετατραπούν σε συστηματικούς αναγνώστες και βιβλιόφιλους, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικειωθούν και με τη χρήση βιβλίων για άντληση πληροφοριών που θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμο εφόδιο στο πλαίσιο της σχολικής και της ακαδημαϊκής τους ζωής. 

5+1 λόγοι για να βάλετε τη γυμναστική στη ζωή σας - Το site των φοιτητών

Μια ακόμη πρόταση για απομάκρυνση των νέων από τις οθόνες είναι η γυμναστική. Είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να ασκηθεί και το σώμα αλλά και ο νους. Η γυμναστική προσφέρει ευεξία, τόνωση, μειώνει το άγχος και δίνει την ευκαιρία σε όσους γυμνάζονται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της με καλύτερη διάθεση και περισσότερη αισιοδοξία.

mageiriki

Ας μην ξεχάσουμε τη διέξοδο μέσω των εικαστικών τεχνών. Η ζωγραφική αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης με τον οποίο οι έφηβοι εκφράζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τα συναισθήματά τους, τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους.

Τέλος, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι ένας ακόμη τομέας μέσω του οποίου μπορούν οι νέοι να εκφραστούν δημιουργικά αλλά είναι ταυτόχρονα και ένας τρόπος για να δείξουμε την αγάπη μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Επίσης, η προετοιμασία και προσφορά φαγητού σε ανθρώπους άστεγους, άπορους και ανήμπορους ανθρώπους (οι οποίοι δυστυχώς πληθαίνουν με το πέρασμα του χρόνου), στο βαθμό που καθένας από εμάς μπορεί, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη και το πνεύμα προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας κάνοντάς μας καλύτερους ανθρώπους.