Καρυά: ένα πανέμορφο ορεινό χωριό

Η Καρυά είναι ένα όμορφο και γραφικό χωριό στην Αργολίδα, είναι σχεδόν 20 χιλιόμετρα από το Άργος και ανήκει στον δήμο Αργούς – Μυκηνών. Το χωριό αυτό έχει 180 κατοίκους, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 680  μέτρων , στους πρόποδες  του Αρτεμισίου. Είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς , ειδικά την χειμερινή περίοδο, που ομορφαίνει το τοπίο με χιόνι. Αποτελεί και αφετηρία για ορειβατικές εξορμήσεις. Έχει μοναδική αμφιθεατρική θέση , με φανταστική θέα και λίγους, αλλά πολύ φιλόξενους κατοίκους. Επίσης είναι ένα παραδοσιακότατο  ορεινό χωριό, με πολύ  γραφικά χαρακτηριστικά που σπάνια πια βρίσκεις στα ελληνικά χωριά. 

Επιπλέον η Καρυά εκτός από τις φυσικές της χάρες, είναι γνωστή και για την διάσημη τηλεοπτική σειρά το “Καφέ της Χαράς”, αφού πρωταγωνιστεί στο σίριαλ και αναφέρεται ως “Κολοκοτρωνίτσι”. 

Το χωριό είναι επίσης  γνωστό ως η Αράχοβα της Αργολίδας, στην άκρη του υπάρχουν χαλάσματα των παλιών νερόμυλων. Κάποτε δούλευαν εκεί οι κάτοικοι της περιοχής. Τα νερά έφταναν στις πήγες του Αρτεμισίου και έτσι εξυπηρετούσαν ολόκληρη την περιοχή. 

 Στο κέντρο το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς, είναι η  πλατεία που  την ομορφαίνει πολύ η πέτρινη βρύση που συνεχώς τρέχει καθαρό νερό. Αυτή τραβάει όλα τα βλέμματα με το που μπαίνεις στο χωριό. Επίσης κατευθείαν πέφτεις πάνω στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου που στέκεται εκεί περίπου 800 χρόνια. Εκεί κάθε φορά στις 29 Αυγούστου γίνεται το πανηγύρι και οι δρόμοι γεμίζουν κόσμο. Τέλος κατηφορίζοντας προς τη Νεστάνη πάνω αριστερά στον δρόμο υπάρχει  το Μπρακατσάκι, είναι μια γνωστή πηγή που κυλάει κρυστάλλινο νερό , πλούσιο σε θειάφι. Εδώ από παλιά οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά πήγαιναν να πιούν αυτό το ιαματικό νερό που θεράπευε κάθε αρρώστια. Μέχρι και σήμερα πολλοί το γυρεύουν για θεραπεία. Αν και η παράδοση λέει πως για να κάνει καλό πρέπει να το πιει επιτόπου οποίος θέλει γιατί αλλιώς χάνεται η θεραπευτική του ουσία. 

Αξίζει να επισκεφθείς ένα τέτοιο παραδοσιακό και όμορφο χωριό σαν και αυτό, μπαίνεις μέσα στην καρδιά της φύσης και ανακαλύπτεις της ομορφιές της σε ένα μέρος γεμάτο παράδοση και ησυχία. Το σχολείο μας επέλεξε αυτό το μέρος για να περάσουμε την Τσικνοπέμπτη. Αφού περιηγηθήκαμε στο χωριό, κάναμε πεζοπορία μέχρι το πλατανόδασος και ύστερα τσικνίσαμε στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού.