8 Μαρτίου: Διεθνής ημέρα γυναικών

Η Διεθνής ημέρα των γυναικών γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Μαρτίου του 1911 μόνο στην Ελβετία, την Γερμανία, την Αυστρία και την Δανία. Ο εορτασμός είχε κοινό σκοπό το δικαίωμα των γυναικών ώστε να είναι ενεργές στα πολιτικά ζητήματα. Ωστόσο, η επίσημη καθιέρωση της γιορτής ήρθε το 1917 στις 8 Μαρτίου μετά από επέμβαση της Αλεξάνδρας Κολοντάι.

Η αφορμή για τον εορτασμό προέρχεται από το 1820 όπου οι εργαζόμενες των Η.Π.Α. βρήκαν τη δύναμη να εναντιωθούν στο σύστημα ζητώντας ευνοϊκά ωράρια, καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθούς που αντιπροσωπεύουν τον κόπο τους. Η απεργία των γυναικών ενέπνευσε μελλοντικά κι άλλες γυναίκες οι οποίες κατάφεραν να ιδρύσουν το πρώτο γυναικείο εργατικό σωματείο το 1844.

Η πρώτη απεργία στην Ελλάδα συνέβη στις 13 Απριλίου του 1892 και το αποτέλεσμά της ήταν η ελάχιστη πληρωμή για τις εργάτριες της υφαντουργίας καθώς υπέστησαν μείωση 20%. Δηλαδή η αμοιβή των 80 λεπτών έπεσε στα 65 λεπτά ανά κάθε τόπι. Στις πορείες διαμαρτυρίας πλέον οι γυναίκες λάμβαναν πιο ισχυρό ρόλο απέναντι στα μάτια και των ανδρών αλλά και των δειλών γυναικών. Ειδικά στη χώρα μας οι γυναίκες θεωρούνταν ανάξιες και εξαρτημένες από το αρσενικό φύλο.

Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια, η θέση των γυναικών δεν είναι ίση σε όλες τις χώρες. Το κυριότερα παραδείγματα αποτελούν η Ινδία, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Σομαλία, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, το Κονγκό, η Υεμένη, η Νιγηρία και οι ΗΠΑ. Σ΄ αυτές τις χώρες το γυναικείο φύλο δέχεται διακρίσεις σε θέματα υγείας, σεξουαλικών εγκλημάτων και ψήφου.

Ωστόσο, ακόμα και στις προηγμένες δυτικές κοινωνίες παρόλο που η ισότητα είναι θεσμικά κατοχυρωμένη, στην πραγματικότητα οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής. Τα έμφυλα στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα και εμφανίζονται με διάφορες μορφές εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, στους χώρους εργασίας, στα κοινωνικά δίκτυα και στα ΜΜΕ. Συνεπώς, οι αγώνες των γυναικών συνεχίζονται μέχρι την οριστική εξάλειψη των στερεοτύπων στις κοινωνίες μας. Η γυναίκα αξίζει τον σεβασμό όλων, όπως ακριβώς και οι άνδρες.

Πηγές:

https://www.sansimera.gr/worldays/4