21 Φεβρουαρίου: παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας

Το παρακάτω κείμενο δημιουργήθηκε από τη μαθήτρια της Α΄ Λυκείου Μαρκέλλα Τότσικα

“Η σημασία της μητρικής γλώσσας”

Πρόσφατα διάβασα ένα κείμενο με θέμα τη μητρική γλώσσα και τη σημασία της. Με προβλημάτισε αρκετά και σκέφτηκα πως ήταν μια καλή ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου σε αυτό το άρθρο. Πράγματι, αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση της πολύτιμης αξίας της και επικρίνουν μέχρι και την ύπαρξή της ως μαθήματος στο σχολείο. Ωστόσο, η γνώση της μητρικής γλώσσας καθώς και η προσπάθεια για συνεχή βελτίωσή της είναι απαραίτητη σε όλους μας.

Η γλώσσα είναι το πιο βασικό μέσο επικοινωνίας. Οι άνθρωποι επιτυγχάνουν, με τη βοήθειά της, την αποδοχή από τους υπόλοιπους και την ένταξή τους στην κοινότητα. Έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν, να εκφράζουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους και να δημιουργούν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι τόσο αναγκαίο να συνομιλούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν απόψεις και μέσω της κοινωνικοποίησής τους να καλλιεργούν περαιτέρω τις γλωσσικές τους γνώσεις. Έτσι, όσο εξελίσσεται ο καθένας διευρύνει την αντίληψή του και τον τρόπο που βλέπει και αντιμετωπίζει τα πράγματα γύρω του. Όλα αυτά χωρίς τη γλώσσα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να συμβούν.

Επιπλέον, η γλώσσα χωρίς αμφιβολία είναι φορέας πολιτισμού. Κάθε χώρα και κάθε λαός ξεχωριστά έχει τη δική του μητρική γλώσσα, άρα και τη δική του ταυτότητα. Η γλώσσα είναι αυτή που δένει τους ομιλητές της και κάθε λαός έχει τη δική του ιδιαίτερη φυσιογνωμία χάρη σε αυτήν. Μέσω της γλώσσας αντιπροσωπεύονται και μεταδίδονται τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις και η ιστορία του κάθε έθνους. Δεν είναι τυχαίο πως οι ποιητές και οι λογοτέχνες γενικότερα εκφράζουν μέσω της γλώσσας και της ορθής χρήσης της προσωπικές τους ανησυχίες και αναδεικνύουν παράλληλα τον βαθύ πολιτισμό τους. Κάθε γλώσσα λοιπόν συνιστά την εθνική ταυτότητα και συνείδηση, την έκφραση της σύγχρονης ύπαρξης αλλά και την ιστορία ενός λαού.

Είναι ολοφάνερο πως η γλώσσα επιτελεί βασικές λειτουργίες στη ζωή των ανθρώπων. Ο ρόλος της μητρικής γλώσσας είναι πρωταρχικός. Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του ανθρώπου. Συντελεί στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας, μάς βοηθά να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας περιβάλλει και μέσω αυτής μεταδίδουμε τις γνώσεις και τον πολιτισμό μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να εμβαθύνουμε στη γνώση και τη σωστή χρήση της με όποιον τρόπο μπορούμε και με αφοσίωση σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Μαρκέλλα Τότσικα