Η ζωή του Αλέξη Ζορμπά

Με αφορμή την επίσκεψη του σχολείου μας στο “Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος” για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης “Ζορμπάς”, αξίζει να μάθουμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες για αυτό το πρόσωπο αλλά και για το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”.

Ο Άντονι Κουίν (αριστερά) ως Αλέξης Ζορμπάς στην επιτυχία της δεκαετίας του 1960

Ο Αλέξης Ζορμπάς γεννήθηκε στον Κολινδρό γύρω στα 1867 και το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργης. Ήταν γιος του Φώτη Ζορμπά, ενός πλούσιου κτηματία. Στη ζωή του ,η οποία δεν ήταν και τόσο ήρεμη, ασχολήθηκε με πολλά επαγγέλματα όπως κτηνοτρόφος ,υλοτόμος, σιδεράς, μεταλλωρύχος και αλλα. Ο Αλέξης Ζορμπάς γνωρίζεται και παντρεύεται με την Ελένη Καλκούνη, την κόρη του αρχιεργάτη του μεταλλείου στο οποίο εργαζόταν. Μαζί της απέκτησε οκτώ παιδιά, από τα οποία αγαπούσε ιδιαίτερα την μεγαλύτερη κόρη του Ανδρονίκη. Η ευτυχία δεν κράτησε αρκετά χρόνια γιατί οι πόλεμοι και ο θάνατος της γυναίκας του σκόρπισαν τη δυστυχία στην οικογένεια του. Το 1915 αποφάσισε να αναχωρήσει για το Άγιο όρος και να γίνει μοναχός. Εκεί γνωρίστηκε με τον Νίκο Καζαντζάκη και μια δυνατή φιλία γεννήθηκε ανάμεσα τους. Μετά από λίγο διάστημα πηγαίνει στην Μάνη όπου εργάστηκε στο μεταλλείο του Πράστοβα.

Η ταραγμένη ζωή του θα σταματήσει στα Σκόπια, όπου εγκαταστάθηκε εκεί, ξαναπαντρεύτηκε και έκανε και άλλα παιδιά, νέα οικογένεια . Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η πείνα και η ναζιστική σκλαβιά προκάλεσαν τον θάνατό του το 1942.

Έγινε γνωστός ως ήρωας του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Ο χαρακτήρας του Αλέξη Ζορμπά στο “Zorba the Greek” είναι ένας από τους πιο αξέχαστους χαρακτήρες σε όλη την ιστορία του κινηματογράφου και το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη στο οποίο βασίζεται είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ωστόσο, δεν είναι ευρέως γνωστό ότι ο Αλέξης Ζορμπάς ήταν πραγματικό πρόσωπο και όχι φανταστικός χαρακτήρας. Ούτε ότι το πραγματικό πρόσωπο δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο νησί της Κρήτης.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν (1963). Η μουσική της ταινίας, την οποία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, έγινε παγκοσμίως γνωστή ως συρτάκι. Στο μυαλό πολλών ξένων αυτή η μουσική πλέον ταυτίζεται με την Ελλάδα.

Νίκος Καζαντζάκης

Τα δυο αυτά πρόσωπα (Καζαντζάκης και Ζορμπάς) είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στη συνείδηση του κόσμου.

πηγές:

http://1dim-kolindr.pie.sch.gr/zorbas.htm

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7%CF%82_%CE%96%CE%BF%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%82

https://prevezaposto.gr/

https://www.dioptra.gr/vivlio/nikos-kazantzakis/bios-kai-politeia-toy-aleksi-zormpa-xartodeto/