25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών

Η συγκεκριμένη μέρα έχει καθιερωθεί εδώ και 10 χρόνια περίπου, όταν μία οργάνωση γυναικών ήθελε να τιμήσει την μνήμη τριών αδερφών της  Δομινικανής Δημοκρατίας οι οποίες βασανίστηκαν μέχρι θανάτου με εντολή του δικτάτορα Τρουχίγιο, στις 25 Νοεμβρίου 1960. Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε εις μνήμη των τριών δολοφονημένων αδερφών.

Στη βία δεν υπάρχουν σύνορα, πολιτισμοί και πλούτη. Εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνίες ανεξάρτητα από το πόσο ανεπτυγμένες είναι. Η βία κατά των γυναικών είναι μία τεράστια παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αποτελεί δείγμα της χρόνιας ανισότητας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες και της υποδεέστερης θέσης που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να έχει η γυναίκα. Μάλιστα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι κακοποιήσεις των γυναικών έχουν αυξηθεί.

Στην Ελλάδα το πιο συχνό φαινόμενο είναι αυτό της ενδοοικογενειακής βίας. Μορφή επιδημίας παίρνει το φαινόμενο της δολοφονίας συζύγων και συντρόφων, αυξάνοντας ,την τελευταία διετία, τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας. Της περισσότερες φορές η προσπάθεια διαφυγής των κακοποιημένων μελών εντός της οικογένειας δεν έχει αίσιο τέλος, ακόμη και αν το θύμα έχει ζητήσει βοήθεια.

Οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρονται σε μερικές ενέργειες τις οποίες χρειάζεται να αναλάβουν οι κυβερνήσεις, όπως: την κατάργηση στερεοτύπων και διακρίσεων ανάμεσα στα δύο φύλα, την παροχή βοήθειας και συμβουλευτικής στήριξης σε όλα τα θύματα και την παροχή κινήτρων για το θύμα να μπορέσει να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση.

Η βία δεν έχει θέση στην οικογένεια και στην κοινωνία και δεν πρέπει να μένει για κανένα λόγο πίσω από κλειστές πόρτες. Το κράτος πρέπει να αντιδρά στα κρούσματα βίας, όποια και αν είναι αυτά και από όπου και αν προέρχονται. Με την σειρά μας όλοι εμείς οφείλουμε να καταγγέλλουμε τέτοιου είδους φαινόμενα όταν πέφτουν στην αντίληψη μας και όχι να παραμένουμε σιωπηλοί. Πρέπει να παρεμβαίνουμε και να βοηθάμε τα θύματα που έχουν την ανάγκη μας.

Οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να ζητήσουν βοήθεια επικοινωνώντας με στο 15900 (τηλεφωνική γραμμή SOS). Αν μία γυναίκα δεν μπορεί να πάρει η ίδια τηλέφωνο μπορεί να πάει σε ένα φαρμακείο, να ζητήσει μια <μάσκα 19> και τότε ο φαρμακοποιός θα καλέσει την γραμμή SOS.

Πηγές:

https://www.sansimera.gr/worldays/74

https://www.protothema.gr/greece/article/1272365/olofonies-gunaikon-kamia-moni-alla-oles-ektetheimenes-sti-via/

https://www.kathimerini.gr/society/561998851/endooikogeneiaki-via-pano-apo-700-kliseis-to-teleytaio-dimino-to-profil-thymaton-kai-draston/

https://www.ethnos.gr/greece/article/102484/maska19posnazhtoynbohtheiastafarmakeiatathymataendooikogeneiakhsbias