Επίσκεψη στη Βουλή και στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Την τελευταία ημέρα του Νοέμβρη, το σχολείο μας πραγματοποίησε την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων. Παρόλο που ήταν μια πολύ βροχερή μέρα και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας, δεν χάσαμε τον ενθουσιασμό για την εκδρομή αυτή, την οποία περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία εδώ και καιρό. Το ραντεβού είχε προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν, καθώς η Βουλή αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό των εκπαιδευτικών επισκέψεων και έτσι την επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα. Έτσι, ο άσχημος καιρός δεν μας πτόησε ούτε χάλασε τη διάθεσή μας. Ωστόσο, δεν καταφέραμε να επισκεφθούμε το Ζάππειο Μέγαρο, στο οποίο μάλιστα θα παρακολουθούσαμε και μια σύγχρονη ψηφιακή έκθεση, ούτε το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπως είχαμε αρχικά σχεδιάσει. Μπορέσαμε όμως να κλείσουμε έγκαιρα ραντεβού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και έτσι ήμασταν αρκετά τυχεροί.

Πρώτα επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που μας εντυπωσίασε ανέλπιστα με όλα τα σπουδαία εκθέματά του, που καταφέραμε να δούμε από κοντά. Πραγματικά, ενώ στην αρχή θεωρήσαμε ότι θα είναι κάτι βαρετό που δεν θα μας προσελκύσει το ενδιαφέρον, η περιήγησή μας εκεί μας έκανε να θαυμάσουμε τους αμέτρητους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς της μινωικής, μυκηναϊκής και κυκλαδικής τέχνης. Χρυσά κτερίσματα μυκηναϊκών τάφων, επιτύμβιες στήλες, μεγαλοπρεπή κοσμήματα από χρυσό και ημιπολύτιμες πέτρες, Κούροι και Κόρες, κυκλαδικά ειδώλια αλλά και μικρά ή μεγάλα αγάλματα αρχαίων Θεών, μας προκάλεσαν έκπληξη, μεγάλο δέος και θαυμασμό. Ένα δείγμα της περιήγησής μας παρουσιάζεται στις εικόνες που ακολουθούν.

Μετά τη σύντομη αυτή περιήγηση είχε έρθει η ώρα της επίσκεψης στη Βουλή. Η είσοδός μας στο κτίριο έγινε ακολουθώντας πολύ αυστηρά μέτρα από τους υπαλλήλους. Τα προσωπικά μας αντικείμενα πέρασαν για έλεγχο, μέσα από ένα ειδικό μηχάνημα και έπειτα τα αφήσαμε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διέθετε ασφάλεια. Μια υπάλληλος της Βουλής μάς έδωσε οδηγίες για τους κανόνες συμπεριφοράς που έπρεπε να τηρήσουμε κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στους χώρους του κτιρίου και ξεκίνησε η ξενάγησή μας. Αρχικά, μπήκαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων, κάτι που όλοι περιμέναμε με αγωνία. Βρισκόταν μαζί μας ιστορικός, η οποία μας εξηγούσε με απλό και κατανοητό τρόπο όλη την ιστορία του κτιρίου από την αρχή της δημιουργίας του. Μας έδινε λεπτομέρειες για κάθε χώρο της αίθουσας και για τη χρησιμότητά του και μας ρωτούσε διάφορες πληροφορίες που μπορεί να γνωρίζαμε, ώστε να συμμετάσχουμε ενεργά στην ξενάγησή μας. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε ένα τεράστιο κτίριο που κάποτε ήταν παλάτι και σήμερα συνεδριάζουν τα σπουδαιότερα πολιτικά πρόσωπα της χώρας παίρνοντας τις πιο σημαντικές αποφάσεις για τον τόπο μας. Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε και σε άλλες αίθουσες της Βουλής και είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά αυθεντικά βιβλία και έγγραφα από την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Επανάστασης. Είδαμε ακόμα έκθεση με έργα σπουδαίων ζωγράφων, οι οποίοι αποτύπωσαν τις κρισιμότερες στιγμές του ελληνικού έθνους. Η ξενάγησή μας στο πιο σημαντικό ελληνικό κτίριο δεν μας απογοήτευσε, αλλά αντίθετα μείναμε όλοι εντυπωσιασμένοι, έχοντας αποκομίσει μια ξεχωριστή εμπειρία.