Τρία ιστορικά κτίσματα της Αθήνας

Με αφορμή την εκπαιδευτική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει το σχολείο μας σε τρία εμβληματικά κτίσματα της πρωτεύουσας, ας δούμε μια συνοπτική παρουσίαση της ταυτότητάς τους και της ιστορίας τους.

Η Βουλή των Ελλήνων

Η Βουλή είναι ο μεγαλύτερος θεσμός της δημοκρατίας και το νομοθετικό σώμα της Ελλάδας. Από τη Βουλή λαμβάνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις για την χώρα. Είναι ένα σύμβολο που μέσα στα χρόνια αποτελεί μέρος συλλογικής μνήμης.

  • Το κτίριο της Βουλής:

Εδράζεται σε ένα επιβλητικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα. Βρίσκεται σε κομβική τοποθεσία καθώς βλέπει την Ακρόπολη και τις παρυφές της Αθήνας. Σχεδιάστηκε από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Φρειδερίκο Γκαίρτνερ. Γερμανοί αρχιτέκτονες και τεχνίτες, Έλληνες και Ιταλοί χτίστες συνεργάστηκαν για την κατασκευή του. Διέθετε τέσσερις εξωτερικές πτέρυγες με τρεις ορόφους η καθεμία και μια μεσαία πτέρυγα με δύο ορόφους και δύο αυλές και κλιμακοστάσια που διευκόλυναν την επικοινωνία μεταξύ των ορόφων. Αρχικά, το κτίριο λειτούργησε ως ανάκτορο του Βασιλιά Όθωνα και του Βασιλιά Γεώργιου που διαδέχτηκε τον Όθωνα. Οι εργασίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου μεταφέρθηκαν εκεί, στα Παλαιά Ανάκτορα, το 1875 ενώ μέχρι τότε πραγματοποιούνταν στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής της οδού Σταδίου.

Η σύγχρονη Βουλή των Ελλήνων
  • Η εκλογή των βουλευτών και οι αρμοδιότητές τους

Οι βουλευτές εκλέγονται με δημοκρατικό τρόπο, από το εκλογικό σώμα με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία. Για την εκλογή τους ισχύει ένα σύνθετο αλλά όχι αναλογικό σύστημα για τις εκλογές. Οι σημαντικότερες αρμοδιότητές τους είναι η θέσπιση κανόνων Δικαίου και τυπικών νόμων, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η ψήφιση προϋπολογισμών, η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας.

  Το εσωτερικό της Νέας Βουλής
  • Η Βουλή των Εφήβων

Η Βουλή των Εφήβων, είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1995 και πραγματοποιείται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν οι έφηβοι σταματούν για λίγο το σχολείο. Ο κύριος στόχος της είναι οι έφηβοι να αποκτήσουν θετική στάση προς τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας αλλά και να συνειδητοποιήσουν τον ενεργό ρόλο του πολίτη στο δημοκρατικό πολίτευμα. Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού εντάσσονται σε ομάδες και αναλαμβάνουν τη σύνθεση διαθεματικών ερευνητικών εργασιών σε ζητήματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων, συμμετέχοντας παράλληλα σε πρωτοβουλίες για δράσεις στην τοπική κοινότητα. Έτσι, οι 300 βουλευτές που αναδεικνύονται, εκπροσωπούν τις ομάδες τους και το σχολείο τους από κάθε εκλογική περιφέρεια. Συγκεκριμένα, λαμβάνουν μέρος 260 έφηβοι από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από τον απόδημο Ελληνισμό. Οι έφηβοι βουλευτές μαθαίνουν ότι η επίλυση των προβλημάτων είναι εφικτή μόνο με τον διάλογο και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων διεξάγονται κάθε Ιούλιο στην Αθήνα και οι έφηβοι βουλευτές καταθέτουν τις προτάσεις τους και παρακολουθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Βουλή των Εφήβων

Σοφία Γεωργιδάκη

Το Ζάππειο Μέγαρο

  • Γενικές πληροφορίες

Το Ζάππειο Μέγαρο, είναι ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας. Βρίσκεται νότια του Εθνικού Κήπου και των παλαιών ανακτόρων και δυτικά του Παναθηναϊκού Σταδίου. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα που δυστυχώς δεν έζησε αρκετά για να δει το Ζάππειο ολοκληρωμένο, αλλά πριν πεθάνει ανέθεσε στον ξάδελφό του Κωνσταντίνο Ζάππα την ολοκλήρωση της ανέγερσης το 1888. Το νεοκλασικό μέγαρο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

  • Η οικοδόμηση και τα εγκαίνια

Μετά από πολλές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα στις 20 Οκτωβρίου 1888. Η αρχιτεκτονική του μεγάρου ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού και η συγκρότηση των όγκων του υπακούει με αρμονία στον προορισμό, για τον οποίο κτίσθηκε. Σε συνδυασμό με την τριτοξωτή λίθινη γέφυρα του Ιλισού, η οποία είχε κατασκευασθεί, επίσης, με χορηγία του Ευάγγελου Ζάππα, και τους πέριξ κήπους, συνέθεταν την εικόνα της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το 1940 μετασκευάζεται σε νοσοκομείο, τον επόμενο χρόνο επιτάσσεται από τον γερμανικό στρατό κατοχής, στη συνέχεια μετατρέπεται σε αποθήκη και κατόπιν σε στρατώνα (1944), ενώ πλήττεται και από βομβαρδισμούς στα Δεκεμβριανά .Μεταπολεμικά συζητείται η κατεδάφισή του. Ευτυχώς, το 1960 πραγματοποιήθηκε γενική επισκευή, υπό την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Α. Πλουμιστού και Φ. Παναγιωτόπουλου.

  • Χρήσεις του Ζαππείου

Το Ζάππειο έχει περίπου 25 δωμάτια . Η αρχική χρήση του κτιρίου και του προαύλιου χώρου ήταν για τα «Νέα Ολύμπια», μια γεωργική, τεχνική και βιομηχανική έκθεση που ορίστηκε να πραγματοποιείται κάθε τετραετία στο Ζάππειο. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας . Επίσης εκεί έγιναν οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1896 για τους αγώνες ξιφασκίας. Στη Μεσολυμπιάδα του 1906 χρησιμοποιήθηκε σαν Ολυμπιακό χωριό ενώ στους Ολυμπιακούς του 2004 αποτέλεσε κέντρο τύπου και εκδηλώσεων. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ολοκληρώθηκε το 2007. Πολλά ιστορικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο με αποκορύφωμα την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μετά από τη μεταπολίτευση, το Ζάππειο αποτέλεσε το κέντρο τύπου σε όλες τις Γενικές Εκλογές της χώρας, όπου οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά το τέλος των εκλογών. Ο χώρος του Ζαππείου χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις και τελετές. Τέλος, σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Ηλίας Γεωργιδάκης

Το Καλλιμάρμαρο Στάδιο

Το Παναθηναϊκό Στάδιο, γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο, είναι στάδιο  στην Αθήνα  που βρίσκεται στην περιοχή του Παγκρατίου ανατολικά του Ζαππείου  και βόρεια του λόφου του Αρδηττού, δια των οποίων διέρχεται ο Ιλισός  ποταμός. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, έγιναν αγωνίσματα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Με την ανακατασκευή του Σταδίου για τη διεξαγωγή των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε και η ανάπτυξη της ευρύτερης συνοικίας του Παγκρατίου.

Στο Καλλιμάρμαρο πραγματοποιήθηκαν τα αγωνίσματα της άρσης βαρών, του στίβου, της πάλης και της γυμναστικής, ο τερματισμός του Μαραθωνίου, καθώς και οι τελετές λήξης και έναρξης. Από εκείνη την εποχή μέχρι και σήμερα, το Καλλιμάρμαρο Στάδιο έχει γνωρίσει πολλές δόξες. Αρκεί να αναφερθεί πως εκεί ανέβηκε η όπερα Αϊντα του Βέρντι, όπως αναφέρουν οι ιστορικοί. Στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο διοργανωνόταν και η Ολυμπιάδα Τραγουδιού και μάλιστα για αρκετά χρόνια. Τέλος, ένα σημαντικό γεγονός της νεότερης ιστορίας της χώρας είναι η υποδοχή των Ολυμπιονικών της Άτλαντα, το 1996, καθώς και η υποδοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, η οποία κατέκτησε το 2004 το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ακόμη στο Παναθηναϊκό Στάδιο γίνεται ο τερματισμός του Μαραθωνίου δρόμου, με αφετηρία τον Μαραθώνα και διαδρομή στα 42.195μ. Η κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου είναι η μοναδική διαδρομή του αγωνίσματος  που τελείται σε ευθεία γραμμή. Ο κανονισμός της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) απαιτεί πως ο Μαραθώνιος δρόμος πρέπει να τελείται σε μια διαδρομή χωρισμένη στη μέση με επιστροφή και τερματισμό στην αφετηρία. Από τον κανονισμό αυτόν εξαιρείται η κλασσική διαδρομή καθώς όπως είναι, ιδιαίτερα δύσκολη με ανηφόρες και κατηφόρες. καλύπτει τις απαιτήσεις των κανονισμών της Διεθνούς Ομοσπονδίας, τους οποίους βέβαια ακολουθεί και η Ελληνική Ομοσπονδία που ονομάζεται ΣΕΓΑΣ. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και ως συναυλιακός χώρος και πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες από γνωστούς μουσικούς και τραγουδιστές είτε Έλληνες είτε ξένους.

Χριστόφορος Κατσαρός

           Πηγές: