ΤΟ ΡΟΔΙ

Διατροφική αξία και καλλιέργεια του ροδιού

Το ρόδι αποτελεί ένα εξαιρετικά ωφέλιμο καρπό, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Επίσης το ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Είναι επίσης πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Η καλύτερη εποχή για φύτευση της ροδιάς είναι μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου και τα δενδρύλλια που θα φυτευτούν πρέπει να είναι μέχρι 2 ετών. Υπάρχουν γλυκές και ξινές ποικιλίες ροδιού. Το κλίμα που ταιριάζει καλύτερα στη ροδιά είναι το τροπικό ή υποτροπικό. Ακόμα καλύτερα καλλιεργείται σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ποτάμια.

Το ρόδι στην αρχαιότητα

Στον Όμηρο και στην Οδύσσεια υπάρχει αναφορά στη ροδιά. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Ο Θεόφραστος την αναφέρει ροιά ή ρόα. Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική. Η Θεά Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή της ροδιάς, μιας και όπως λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο.

Μύθοι και έθιμα με το ρόδι

Η ροδιά είναι από τα αρχαιότερα δέντρα επομένως έχει συμβάλει σε πολλούς μύθους και έθιμα. Ένας φημισμένος μύθος που σχετίζεται με το ρόδι, είναι αυτός της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη. Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, ο Άδης, αφού άρπαξε την όμορφη Περσεφόνη σε μία στιγμή που μάζευε άνθη, την πήρε μαζί του στον κάτω κόσμο. Η Δήμητρα, ως μητέρα της, στεναχωρήθηκε πολύ από τον χαμό της και την έψαξε παντού χωρίς αποτέλεσμα.  Όταν έμαθε την αλήθεια, απαίτησε από τους θεούς να επέμβουν και να μεσολαβήσουν για να επιστρέψει η κόρη της στον επάνω κόσμο, μαζί της. Οι θεοί συμφώνησαν πως αυτό ήταν το δίκαιο και αυτό που έπρεπε να κάνουν και έτσι έστειλαν, με εντολή του Δία, τον Ερμή να πάει να την πάρει. Ο Άδης όμως μαθαίνοντας τις αποφάσεις των θεών, προσέφερε στην Περσεφόνη να φάει επτά σπόρους ροδιού, ώστε να τη «δέσει» κοντά του, αφού το ρόδι ήταν και σύμβολο γάμου. Μετά την επιλογή της Περσεφόνης να φάει τους σπόρους τoυ ροδιού, οι θεοί επέβαλαν να ανεβαίνει κάποιους μήνες στον επάνω κόσμο και να κατεβαίνει κάποιους μήνες στον κάτω κόσμο. Την περίοδο που ζούσε στον πάνω κόσμο αναγεννιόταν η φύση συμβολίζοντας την άνοιξη, ενώ όταν βρισκόταν στον κάτω κόσμο ερχόταν ο θάνατος της φύσης δηλαδή ο χειμώνας.

Ένα σύγχρονο έθιμο που αφορά το ρόδι είναι αυτό της Πρωτοχρονιάς. Το έθιμο λέει πως το πρωί της πρωτοχρονιάς μετά την εκκλησία ο νοικοκύρης του σπιτιού ή ο πιο τυχερός του σπιτιού πρέπει να μπει στο σπίτι με το δεξί και έπειτα να σπάσει ένα ρόδι λέγοντας μια ευχή. Αυτό το έθιμο προήλθε από την Πελοπόννησο και στην συνέχεια διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα. Σε κάποιες περιοχές το έθιμο είναι λίγο διαφορετικό, πάλι το ρόδι το σπάει ο νοικοκύρης λέγοντας μία ευχή όμως το σπάει με το που αλλάζει ο χρόνος. Λόγω αυτού του εθίμου κατά την περίοδο της γιορτής των Χριστουγέννων συνηθίζεται σαν δώρο να προσφέρουμε ένα ρόδι για γούρι και για καλοτυχία.

Παρακάτω παρουσιάζεται πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα λικέρ από ρόδι.

Συνταγή: Λικέρ από ρόδι

Υλικά:

  • 6 ρόδια (καθαρισμένα)
  • 1/2 lt κονιάκ
  • 1 lt τσίπουρο ή βότκα
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε πρώτα τα ρόδια. Τα τοποθετούμε σε ένα γυάλινο δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κονιάκ, το τσίπουρο και τη ζάχαρη, καθώς και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε το λικέρ να ωριμάσει για 20-25 ημέρες ανακινώντας τακτικά το γυάλινο δοχείο για να λιώσει η ζάχαρη. Το σουρώνουμε σε διπλό τουλπάνι και το μοιράζουμε σε μπουκάλια του λικέρ.

https://www.organiclife.gr/el/health/3326-giati-spame-to-rodi-tin-protoxronia.html

https://www.organiclife.gr/el/health/3326-giati-spame-to-rodi-tin-protoxronia.html

https://www.stathmosnet.gr/stiles/stathmoulides/item/6336-i-rodia-sti-mythologia-kai-stin-paradosi-mas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *