“50 Χρόνια Τηλεόραση”: Επίσημη παρουσίαση βιβλίου στο σχολείο μας

Το απόγευμα της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μαντά «50 Χρόνια Τηλεόραση» από τον εκδοτικό οίκο «Κούρος» στις εγκαταστάσεις των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Αυτενεργώ».

Ο συγγραφέας Κώστας Μαντάς στο βιβλίο του αφηγείται τις εμπειρίες του στη δημοσιογραφία και εξιστορεί με απλό, ζωντανό και παραστατικό τρόπο γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή και την καριέρα του στη δημόσια ελληνική τηλεόραση των τελευταίων 50 χρόνων.

Όσοι παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις αναμνήσεις του συγγραφέα για σημαντικά πολιτικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας καθώς και ιδιαίτερες λεπτομέρειες και παραλειπόμενα από τη συναναστροφή του με σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Την παρουσίαση προλόγισε η επιμελήτρια του βιβλίου Σταυρούλα Βενιέρη από τον  εκδοτικό οίκο «Κούρος», ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γαλανόπουλος. Ομιλητές ήταν στενοί φίλοι και συνεργάτες του συγγραφέα: ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, ο καλός φίλος και συμμαθητής του Κώστα Μαντά Γιάννης Αποστολόπουλος (πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου “Φείδωνα”), η δημοσιογράφος Κατερίνα Καράμπελα, ο γιος του συγγραφέα Χρήστος Μαντάς και η δημοσιογράφος Μίνα Κώγου-Μαυροειδή.

Στη διοργάνωση της βραδιάς συμμετείχε ο αθλητικός όμιλος «Φείδων» Άργους.  Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από σύντομο μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκαν οι αθλήτριες του Φείδωνα Κανελλία Αρέστη και Μαρίλια Κουκουμάνου.

Οι μαθήτριες του σχολείου μας Αναστασία Μπλάτσου και Σοφία Κεχαγιά διάβασαν επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ ο μαθητής Διαμιανός Μιλοσάβλιεβιτς απεύθυνε ερωτήσεις στον συγγραφέα του βιβλίου εξασφαλίζοντας μια μικρή συνέντευξη:

Πώς αποφασίσατε να εργαστείτε στον χώρο της τηλεόρασης;

” Τύχη! Όταν ήμουν φαντάρος, ζητούσαν ανθρώπους που να γνωρίζουν από ηλεκτρονικά θέματα και έκανα αίτηση. Ήμουν ο μοναδικός στην Ελλάδα που μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, από φαντάρος που ήμουν, προσλήφθηκα στο δημόσιο”.

Ποια στιγμή της καριέρας σας θα σας μείνει αξέχαστη;

” Θα μου μείνει αξέχαστη η στιγμή της κάλυψης της συνάντησης του Ούλοφ Πάλμε, πρωθυπουργού της Σουηδίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.” Ο Ούλοφ Πάλμε είχε έρθει ως επίσημος προσκεκλημένος από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι δύο ηγέτες το 1984 συμμετείχαν μαζί με άλλους ομολόγους τους στην “Πρωτοβουλία των 6” για την ειρήνη και τον αφοπλισμό, μια προσπάθεια αντιμετώπισης της διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν σήμερα ανεξάρτητα ΜΜΕ;

“Όχι, όχι! Λίγο ανεξάρτητη πλέον είναι η ΕΡΤ, σε κάθε κυβέρνηση. Στα ιδιωτικά δεν μπορεί ο δημοσιογράφος να πει τίποτα περισσότερο από αυτό που θέλει ο “λεφτάς”.