Αρχαία Ολυμπία

Mέσα στην Πελοπόννησο, βρίσκεται ένα στολίδι και σημαντικό στοιχείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και αθλητισμού . Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ένα ιστορικό κέντρο το οποίο είναι γεμάτο από γεγονότα που επηρέασαν τον ελληνικό κόσμο εκείνη την εποχή. Οι απαρχές της Ολυμπίας είναι ελάχιστα γνωστές. Οι παλαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, ανάγονται στην 4η χιλιετία π.Χ. εξαιτίας μεγάλου αριθμού οστράκων που βρέθηκαν στο βόρειο πρανές του Σταδίου. Επιπλέον, στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου, έχουν εντοπιστεί ευρήματα που δείχνουν ότι εκεί αναπτύχθηκαν τα πρώτα ιερά και οι προϊστορικές λατρείες. Για την περίοδο της 3ης χιλιετίας π.Χ. τα ευρήματα εκείνης της περιόδου, που βρέθηκαν είναι ένας μεγάλος τύμβος στα κατώτερα στρώματα του Πελοπίου (2150-2000 π.Χ.) και αψιδωτά κτήρια του οικισμού (2150-2000 π.Χ.).

Στο Στάδιο

Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από πολλά διαφορετικά μέρη τα οποία έπαιζαν όλα τον δικό τους σημαντικό ρόλο. Παρακάτω αναφέρονται τα σημαντικότερα.

Το άγαλμα
  • Ο ναός του Δία περιείχε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού το οποίο θεωρούνταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο γλύπτη της εποχής Φειδία γύρω στο 430 π.Χ. και τοποθετήθηκε ως λατρευτικό άγαλμα εκεί. Καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 426 μ.Χ. και ανακατασκευάστηκε, για πρώτη φορά Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
  • Ο ναός της Ήρας (ή και Ηραίον) στον οποίο φυλάσσονταν πολλά αφιερώματα, από τα οποία το πιο εντυπωσιακό ήταν ο Ερμής του Πραξιτέλη ένα άγαλμα που εικονίζει τον θεό ως έναν νεαρό, όρθιο, γυμνό άνδρα χωρίς γένια, που στηρίζεται στο δεξί πόδι και λυγίζει προς τα πίσω το αριστερό, ακουμπώντας στο έδαφος μόνο τα ακροδάχτυλα. Στο αριστερό χέρι ο Θεός κρατά τον Διόνυσο σε βρεφική ηλικία, ενώ στο δεξί, το οποίο δε σώζεται ολόκληρο, υποτίθεται ότι κρατούσε σταφύλι, το οποίο πρότεινε στο βρέφος.
Το «Ηραίον»
Ο Ερμής
  • το Βουλευτήριο βρίσκεται νότια του ναού του Δία, έξω από τον ιερό περίβολο της Άλτεως και ήταν η έδρα της βουλής των Ηλείων. Μέσα στο βουλευτήριο, μπροστά από το άγαλμα του Όρκιου Διός, οι αθλητές και οι κριτές έπαιρναν όρκο πως θα τηρήσουν τους κανόνες των  Αγώνων.

Το Βουλευτήριο

  • Τέλος, το Εργαστήριο του Φειδία, έξω από τον ιερό χώρο της Άλτεως. Εκεί ο Φειδίας, ο φημισμένος Αθηναίος γλύπτης επέβλεψε την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Θεού Δία. Εκεί βρέθηκε κύπελλο με επιγραφή “ΦΕΙΔΙΟ ΕΙΜΙ” (ανήκω στο Φειδία). Οικοδομήθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. όταν ο Φειδίας μετά τα έργα του στον Παρθενώνα πήγε στην Ολυμπία για να φιλοτεχνήσει το χρυσελεφάντινο άγαλμα στον Ναό του Δία. Ο Παυσανίας επισκέφθηκε το εργαστήριο τον 2ο αι. μ.Χ. και αναφέρει ότι στο εσωτερικό του υπήρχε βωμός όπου γίνονταν θυσίες σε όλους τους θεούς.

Το Εργαστήριο του Φειδία

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B1

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2358

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *