VAGONETTO: το μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας

Το θεματικό πάρκο Vagonetto στη Φωκίδα ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό τη διατήρηση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής, καθώς και την εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ιστορία του ορυχείου και του σιδηροδρόμου της περιοχής. Στο χώρο του πάρκου ο επισκέπτης μπορεί να βρει εκθέματα που αναδεικνύουν την ιστορία των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και στην περιοχή της Φωκίδας. Μερικά από τα εκθέματα περιλαμβάνουν παλιές ατμομηχανές, βαγόνια, εργαλεία και εξοπλισμό σιδηροδρόμων.

Το Vagonetto προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την ιστορία της περιοχής με τη διασκέδαση και την περιπέτεια. Bασίζεται στη λειτουργία του ιστορικού σιδηροδρόμου “βαγονέτο” που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά λιγνιτών από το ορυχείο στον σιδηρόδρομο.

Οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν την ιστορία εξόρυξης του βωξίτη και τη σημασία του για την τοπική οικονομία μέσα από περιήγηση στο πάρκο και στον εκθεσιακό του χώρο με την υπαίθρια έκθεση μεταλλευτικών μηχανημάτων και κάνοντας βόλτα με το τρένο “βαγονέτο”, που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι για τη μεταφορά βωξίτη. Οι επισκέπτες μεταφέρονται στην αρχή της διαδρομής και η ξενάγηση στον κόσμο των μεταλλωρύχων αρχίζει. Η διαδραστική πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας ολοκληρώνει την περιήγηση των επισκεπτών.

Για όσους αγαπούν την ιστορία, τη φύση και την περιπέτεια, το μεταλλευτικό Πάρκο Vagonetto στη Φωκίδα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για μια εκπαιδευτική και διασκεδαστική εμπειρία.

Πηγές: