Το Μαντείο των Δελφών

Η αρχαία πόλη των Δελφών βρίσκεται στον νομό Φωκίδας και απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την Αράχωβα. Η περιοχή των Δελφών ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα πολιτισμού και θρησκείας στην αρχαία Ελλάδα, στο οποίο είχε την έδρα του το γνωστότερο μαντείο της αρχαιότητας αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα. Το μαντείο των Δελφών, αν και ιερός χώρος ήδη από το 1400 π.Χ., κατά την ομηρική εποχή αναφέρεται ως φημισμένο ιερό για τους χρησμούς του με πολυάριθμους επισκέπτες. Ωστόσο, η κορύφωση της δημοφιλίας του τοποθετείται κυρίως στην περίοδο από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με έρευνες, η ίδρυση του μαντείου θεωρείται ότι οφειλόταν στην ύπαρξη ενός χάσματος της γης, από το οποίο έβγαιναν αέρια, τα οποία, εισπνεόμενα, έφερναν τους ανθρώπους σε μια κατάσταση έκστασης. Σήμερα, ο επισκέπτης που βρίσκεται εκεί νιώθει αμέσως ότι βρίσκεται σε έναν τόπο ξεχωριστό. Ο χώρος του μαντείου αποπνέει μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. 

Η Πυθία ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος επικοινωνίας του Απόλλωνα με τους ανθρώπους και έδινε τους χρησμούς, οι οποίοι καταγράφονταν και ερμηνεύονταν από τους ιερείς. Έδινε χρησμούς την ώρα που βρισκόταν σε μια εκστατική μέθη χρησιμοποιώντας φύλλα από δάφνη. Μάλιστα, θεωρούσαν πως ο Απόλλωνας κατοικούσε μέσα στο ιερό του φυτό, τη δάφνη, προφανώς στον απόηχο του γνωστού μύθου, σύμφωνα με τον οποίο ο Απόλλωνας ήταν ερωτευμένος με την πανέμορφη νύμφη Δάφνη, η οποία έμενε ασυγκίνητη από τον έρωτα του Απόλλωνα. Η Δάφνη κουράστηκε από τις ερωτικές του πιέσεις και ζήτησε τη βοήθεια του πατέρα της, ο οποίος μαζί με τη Γαία τη μεταμόρφωσε στο φυτό δάφνη. Έτσι, η Πυθία μέσα από το θρόισμα των φύλλων του φυτού προφήτευε ή σύμφωνα με άλλη θεωρία, μασώντας φύλλα δάφνης, δίνοντας χρησμούς για το μέλλον. Οι χρησμοί της Πυθίας είχαν μεγάλη σπουδαιότητα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Το Μουσείο των Δελφών είναι ένα σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο, καθώς φιλοξενεί πολύτιμα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στην επιφάνεια σπουδαία στοιχεία τα οποία έχουν συσχετιστεί με την λατρεία του Απόλλωνα. Το μουσείο φιλοξενεί μια εκτενή συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή των Δελφών, συμπεριλαμβανομένων γλυπτών, κεραμικών, εργαλείων και άλλων αντικειμένων, που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο.

Σημαντικά εκθέματα

Ανάμεσα στα πιο διάσημα έργα που κοσμούν τις αίθουσές του είναι το χάλκινο άγαλμα του ηνιόχου των Δελφών, η κύλικα που εικονίζει τον Απόλλωνα αλλά και η “Χρυσή Μάσκα των Δελφών”, η οποία βρέθηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές του μνημείου του Μυκηναϊκού νεκροταφείου των Δελφών.

Ηνίοχος των Δελφών από το ανάθημα του Πολύζαλου, τυράννου της Γέλας, ήταν ο νικητής της αρματοδρομίας στα Πύθια του 478 ή του 474 π.Χ.
Κύλικα του Απόλλωνα, 480-470 π.Χ.

Το Μουσείο των Δελφών

Το μουσείο προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, οι οποίοι έρχονται να θαυμάσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και να μάθουν περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων Δελφών.

Πηγές:

https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/mantises/page_030.html

https://www.visitgreece.gr/el/experiences/culture/archaeological-sites-and-monuments/the_oracle_shrine_of_delphi/

https://delphi.culture.gr/mouseio-delfwn/epilegmena-ekthemata/