9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολομού και ο εορτασμός της στοχεύει στην ανάδειξη του πλούτου, της διαχρονικότητας καθώς και της οικουμενικής προσφοράς της ελληνικής γλώσσας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Η ελληνική γλώσσα στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε φορέας έκφρασης και μεταβίβασης πλήθους επιστημονικών και φιλοσοφικών θεωριών και λογοτεχνικών έργων. “Η ελληνική γλώσσα, για περισσότερο από 3.000 χρόνια, εκφράζει με πληρότητα απλές και σύνθετες έννοιες της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της επιστήμης με την οικουμενικότητά της να αναγνωρίζεται και να επιβεβαιώνεται διαχρονικά” σημειώνει η κ. Ευαγγελία Παπακυριακού, λεξικογράφος και καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης. Μέσα από στίχους μεγάλων Ελλήνων δημιουργών σφυρηλατείται η ελληνική γλώσσα εκφράζοντας το μεγαλείο του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής ψυχής και αναδεικνύεται ως γενεσιουργός δύναμη και ανεξάντλητος τροφοδότης του σύγχρονου πολιτισμού.

Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται μέσω του γραπτού και προφορικού λόγου αδιάκοπα μέχρι σήμερα, έχοντας βέβαια υποστεί πολλές αλλαγές. Η μακρόχρονη διάρκειά της δε σημαίνει ότι έχει παραμείνει αναλλοίωτη. Οι επιδράσεις που δέχτηκε στο πέρασμα των αιώνων τής επέτρεψαν όχι μόνο να επιβιώσει χωρίς να χάσει την ιδιαιτερότητά της αλλά και να εξελιχθεί διατηρώντας τον γλωσσικό της πλούτο, την ποικιλία και τη μουσικότητά της.

Με τη σειρά της, ήδη από τα ελληνιστικά χρόνια, επηρεάζει το λεξιλόγιο διαφόρων λαών, ώσπου τα μεσαιωνικά χρόνια παρατηρείται πλήθος γλωσσικών δανείων στη σλαβική γλώσσα, που αφορούν κυρίως στη θρησκευτική ζωή. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η επίδρασή της στα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, όταν ελληνικοί πληθυσμοί κατέφυγαν στη Δύση όπου έγινε γνωστή η ελληνική στα πλαίσια του ουμανισμού. Σταδιακά, άρχισε να επηρεάζει γλώσσες, όπως την αγγλική, τη γαλλική, την ιταλική, την τουρκική, τη γερμανική, την ισπανική σε όλους τους τομείς, όπως το θέατρο, η τεχνολογία, η ιατρική κ.τ.λ., αλλά και να επηρεάζεται με ανάλογο ρυθμό.

Σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης και της πολιτικής εξέφρασαν τον σεβασμό τους για τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας:

«Είθε η Ελληνική Γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών» – Βολταίρος (Γάλλος διαφωτιστής)

«Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα». – Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε (Γερμανός λογοτέχνης)

Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε μεταξύ τους με μουσική». – Νικηφόρος Βρεττάκος (Έλληνας λογοτέχνης)

 «Όλοι πρέπει να μάθουν να μιλάνε τα ελληνικά, γιατί μόνο μέσω των ελληνικών θα μπορέσει ο καθένας να κατανοήσει τη γλώσσα του». – Ζακλίν ντε Ρομιγί (Γαλλίδα κλασική φιλόλογος και ελληνίστρια)

Ας ευχηθούμε λοιπόν τη συνέχεια της γλώσσας μας και ας μεριμνήσουμε υπεύθυνα για την προστασία και την περαιτέρω καλλιέργειά της…

https://www.sansimera.gr/worldays/452

https://www.iekdelta360.gr/9-fevroyarioy-pagkosmia-imera-ellinikis-glossas-mia-glossa-me-oikoymeniki-diastasi

https://www.ethnos.gr/greece/article/245896/pagkosmiahmeraellhnikhsglossas2023giatitheoreitaiepeteiosmnhmhssygkinhtikobinteogiatistreisxilietiesthspoihshsmas

https://www.omorfizoi.gr/elliniki-glossa-simasia-10-apofthegmata-sofias