Χαμογέλα, είναι μεταδοτικό!

Το χαμόγελο αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης θετικών συναισθημάτων και καλό θα ήταν να χαμογελάμε συχνά. Το χαμόγελο μας προσφέρει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε χαρά και αισιοδοξία στους γύρω μας γιατί όταν είμαστε χαρούμενοι κάνουμε και τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε χαρούμενους. Χαμογελάστε λοιπόν γιατί είναι μεταδοτικό!

Βέβαια, στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα που τους στερούν το χαμόγελο. Ένας από τους βασικούς λόγους που οι άνθρωποι δεν χαμογελούν είναι το άγχος και η ανασφάλεια που προκαλούν οι έντονοι ρυθμοί και οι αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Η οικονομική ανασφάλεια εξαιτίας της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, η οποία επιτείνει το άγχος της επιβίωσης, επιβαρύνει ψυχολογικά τους ανθρώπους. Η ανεργία και η επαγγελματική ανασφάλεια, που προβληματίζουν κυρίως τους νέους, δημιουργούν συναισθήματα κατωτερότητας, αδιεξόδου και απελπισίας. Οι ειδήσεις που μαθαίνουμε καθημερινά από τις τηλεοράσεις ή από το διαδίκτυο για όσα συμβαίνουν στον κόσμο είναι θλιβερές και μάς δημιουργούν θλίψη και απαισιοδοξία. Όλοι εμείς οι μαθητές αισθανόμαστε διαρκώς πίεση και άγχος, καθώς οι υποχρεώσεις και οι σχολικές εργασίες μοιάζουν ατελείωτες στα τόσα μαθήματα που έχουμε να μελετήσουμε.

Η αλήθεια είναι πως πoτέ δεν θα μπορέσουμε να προβλέψουμε το μέλλον ούτε και να ελέγξουμε τη ζωή. Επομένως, οι ανασφάλειες και οι δυσκολίες θα μας συντροφεύουν. Τα προβλήματα όμως δεν λύνονται όταν μας διακατέχει το άγχος και η ανησυχία. Αντιθέτως, το χιούμορ με την απομυθοποιητική του δύναμη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και τις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας, καθώς μας βοηθά βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική , πιο ανάλαφρη, οπτική γωνία και έτσι να βρίσκουμε ευκολότερα τρόπους να τα επιλύσουμε.

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να χαμογελούν επειδή δέχονται κακόβουλα σχόλια για το χαμόγελο τους ή κάποιοι άλλοι επειδή κατηγορούνται για έλλειψη σοβαρότητας και θεωρούνται αφελείς όταν χαμογελούν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να χαμογελάμε. Το χαμόγελό μας είναι ένας μαγνήτης θετικής ενέργειας την οποία ποτέ δεν πρέπει να στερήσουμε από τον εαυτό μας και από τους άλλους.

Ωστόσο, το χαμόγελο λειτουργεί συχνά σαν ένα προσωπείο το οποίο κρύβει τα αληθινά μας συναισθήματα. Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι υποκρίνονται και προσποιούνται χαμογελώντας προκειμένου να κερδίσουν την αποδοχή των άλλων ή να γίνουν αρεστοί. Με αυτό τον τρόπο, πίσω από το χαμόγελό τους αποκρύπτουν τον πραγματικό τους εαυτό ή τα αληθινά τους κίνητρα, χάνοντας έτσι την αυθεντικότητά τους.

Το χαμόγελο είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό και μέσω της μίμησης μεταδίδεται από τον έναν στον άλλο. Δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και ένα φιλικό κλίμα ανάμεσα στους ανθρώπους, “σπάει τον πάγο”, μας χαλαρώνει από την ένταση της καθημερινότητας, μας ανακουφίζει από το άγχος και μας φέρνει πιο κοντά.