Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ημέρας σχολικού Αθλητισμού, επισκέφθηκαν το σχολείο μας η κυρία Σταματοπούλου και η κυρία Σελλή, μέλη του Ερυθρού Σταυρού Άργους, οι οποίες μας ενημέρωσαν για τους σωστούς τρόπους παρέμβασης σε περιπτώσεις μικροτραυματισμών και ατυχημάτων στην καθημερινή μας ζωή, ενώ μας έδειξαν στην πράξη πώς να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον που κινδυνεύει και να του σώσουμε τη ζωή. Παράλληλα, μοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε η κυρία Σταματοπούλου.
- Πώς διατηρείτε την ψυχραιμία σας στα περιστατικά που αντιμετωπίζετε;
Τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού είναι ειδικά εκπαιδευμένα, ακόμη κι οι εθελοντές, καθώς είναι απαραίτητο να έχουν ορθή κρίση πάνω στο τι θα ακολουθήσει και στο τι επείγει περισσότερο. Η εκπαίδευση μας βοηθά να διατηρούμε την ψυχραιμία μας.
- Πώς νιώσατε την πρώτη φορά που δώσατε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον τον οποίο σώσατε;
Η πρώτη φορά ήταν όταν εργαζόμουν ως υγειονομικό προσωπικό και δεν είχε περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που εκπαιδεύτηκα. Μας ενημέρωσαν πως έχουμε έναν κωδικό μπλε, δηλαδή ένα επείγον περιστατικό. Ένιωθα μεγάλη αγωνία και πολύ άγχος, ωστόσο δεν το έδειξα και έδωσα τις πρώτες βοήθειες. Ήταν το πρώτο χειρουργείο που μπήκα. Όταν βγήκα, ένιωθα πολύ ανακουφισμένη αλλά και αγχωμένη, διότι σε όλη τη διάρκεια έτρεμαν τα χέρια μου. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και η παρέμβαση ήταν επιτυχημένη.
- Έχετε βρεθεί σε κάποιο δύσκολο περιστατικό κατά τη διάρκεια του οποίου αισθανθήκατε ότι δεν μπορούσατε να βοηθήσετε περαιτέρω;
Βάσει πρωτοκόλλου, από τη στιγμή που καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη, καλώ το Ε.Κ.Α.Β. ώστε να μην εκτεθώ σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα, τα τροχαία αποτελούν μια δύσκολη περίπτωση.
- Όταν δίνετε τις πρώτες βοήθειες σε ένα παιδί τι συναισθήματα σας δημιουργούνται;
Κυρίως πρέπει εγώ να μην έχω πανικό για να κάνω το παιδί να νιώσει ασφάλεια και να καταλάβει πως εγώ είμαι εδώ για να το βοηθήσω. Για αυτό τον λόγο όλα τα παιδιά φεύγουν με χαμόγελο.
- Αν κάποιος χτυπήσει στο στήθος και δεν μπορεί να ανασάνει τι πρέπει να κάνει;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να κάνουμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Αν διαπιστώσουμε πως η δύσπνοια οφείλεται σε φλεγμονή, τότε αρχίζουμε 2-5 τεχνητές αναπνοές.
- Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε ένα αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας;
Το άτομο που το γνωρίζει είναι αναγκαίο να έχει μαζί του μια ειδική αντισταμινική ένεση η οποία γίνεται πάνω στον μηρό του. Αν ωστόσο δεν το γνωρίζει, εμείς θα τον βοηθήσουμε να αναπνεύσει βάζοντας 2 δάχτυλα κάτω από το πηγούνι του. Όμως αν αντιληφθούμε πως δεν αναπνέει, ξεκινάμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.