Συνέντευξη στον Juan Munafo, ποδοσφαιριστή του Αστέρα Τρίπολης

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, επισκέφθηκε το σχολείο μας ο επαγγελματίας Αργεντινός ποδοσφαιριστής Χουάν Μάνουελ Μουνάφο (Juan Manuel Munafo) ένας από τους διεθνείς παίκτες του Αστέρα Τρίπολης. Ο Juan Munafo παραχώρησε στην ομάδα δημοσιογραφίας του “αυτενεργώ” μια πολύ ενδιαφέρουσα mini συνέντευξη. Παρακολουθήστε τη παρακάτω!

Σε ποια ηλικία αρχίσατε να ασχολείστε με το ποδόσφαιρο; 

Στην Αργεντινή το ποδόσφαιρο είναι το πρώτο άθλημα! Γεννιόμαστε και μας πετάνε μια μπάλα! Έπαιζα λοιπόν μπάλα από 5 χρονών αλλά έπαιξα σοβαρά σε μια ομάδα από τα 6-7 μου. 

Πότε πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε σοβαρά με το ποδόσφαιρο;

Υπάρχει μια πολύ δυνατή ομάδα στην Αργεντινή που λέγεται Μπόκα. Όταν ήμουν 14 μου είπαν να πάω στο Μπουένος Άιρες για να παίξω αλλά οι γονείς μου δεν με άφησαν γιατί έπρεπε να μείνω μόνος μου σε σπίτι σαν ξενοδοχείο που μένουν όλοι οι παίκτες και υπάρχει μια σχετική επιτήρηση. Όμως η Μπόκα είναι μια γνωστή ομάδα. Δεν μπορεί να ανοίξει μια θέση για να πάει κάποιος και μετά να το μετανιώσει. Αλλά από τα 14 μου ήξερα ότι ήθελα να αθληθώ.

Πώς είναι να είσαι ξένος ποδοσφαιριστής  στην Ελλάδα και πώς είναι το κλίμα με τους συμπαίκτες σας;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει πολλούς ξένους παίκτες ειδικά στην Α΄ Εθνική και υπάρχει η φήμη πως οι Αργεντίνοι είναι καλοί παίκτες, όπως φαίνεται και σε πολλές γνωστές ομάδες οι οποίες έχουν συμβάλει στο να ανοίξουν πολλές πόρτες για αργεντινούς ποδοσφαιριστές. Για αυτό πιστεύω ότι είναι πιο εύκολο για έναν Αργεντίνο ποδοσφαιριστή να παίζει στην Ελλάδα. Επιπλέον έχουμε κοινό χαρακτήρα σαν χώρες.

Ποιους διάσημους ποδοσφαιριστές έχετε γνωρίσει;

Ναι έχω γνωρίσει πολλούς και έχω παίξει αντίπαλος. Έχω δει από κοντά τον Messi και έχω παίξει με όσους έχουμε ίδια ηλικία.

Πώς γίνεται να ταξιδεύετε με την ομάδα σας και να έχετε παράλληλα οικογένεια;

Για τη γυναίκα μου είναι δύσκολο που μένει πίσω με τα παιδιά (γέλια) για μένα όχι! Έμενα μου αρέσουν τα ταξίδια γνωρίζω τον κόσμο, υπάρχει καλή διοργάνωση, παίζουμε στον αγώνα και μαζεύουμε εμπειρίες. Έχω μάθει πάρα πολλά γιατί το ποδόσφαιρο για μένα είναι σαν πανεπιστήμιο διότι δεν μπορούσα να αφοσιωθώ σε κάτι άλλο. Όμως γνωρίζεις κόσμο, μαθαίνεις γλώσσες και βλέπεις με τι μπορείς να ασχοληθείς μετά το ποδόσφαιρο.

Τι συμβουλή θα δίνατε στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο;

Εμένα το ποδόσφαιρο μου αρέσει σαν χόμπι, γιατί όπως είπα στην αργεντινή δεχόμαστε μια πίεση από πολύ νωρίς. Θα ήθελα να γύριζα τον χρόνο πίσω και να ζούσα σαν εσάς γιατί εγώ τα άφησα όλα πίσω μου τους φίλους μου και την οικογένειά μου. Οπότε αν θέλετε να το δείτε επαγγελματικά πρέπει να το αγαπάτε πολύ και να είστε σίγουροι για να μην το μετανιώσετε.

Τί άποψη έχετε για τα φαινόμενα βίας και φανατισμού στα γήπεδα με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του Μιχάλη, οπαδού της ΑΕΚ, από οπαδούς μιας ξένης ομάδας;

Εγώ είμαι από μια χώρα που πάντα υπήρχε αυτό το φαινόμενο. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε σιγά σιγά αλλά είναι δύσκολο γιατί δεν μπορείς να το ελέγξεις πάντα. Ας πούμε σε μία χώρα σαν τη δική μου που υπάρχει πολύ φτώχεια το ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος εκτόνωσης κάθε Κυριακή ο οποίος δυστυχώς βγαίνει σε βία. Εμείς το έχουμε συνηθίσει σαν παίκτες αλλά για οικογένειες που πηγαίνουν στο γήπεδο μακάρι να ήταν διαφορετική η κατάσταση.   

Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Munafo!