ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ

  Αλκυονίδες λέγονται οι μέρες από 15 Δεκεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτές τις μέρες, παρά τις ψυχρές θερμοκρασίες που συνήθως επικρατούν το διάστημα αυτό, ο καιρός γίνεται ήπιος με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και με συχνή ηλιοφάνεια. Το όνομά τους το πήραν από το πτηνό της θάλασσας, την Αλκυόνη, το όνομα του οποίου προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και εντοπίζεται στον Αριστοτέλη.

Το θαλασσοπούλι Αλκυόνη

    Οι αστρολόγοι, πιστεύουν πως αυτό το διάστημα το αστέρι Αλκυών βρίσκεται “στη μέση του ουρανού” κατά τις ώρες του απογεύματος, που σημαίνει ότι τον Ιανουάριο το άστρο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού.

    Οι μετεωρολόγοι από την άλλη, πιστεύουν και παρατηρούν πως υπάρχει αύξηση των πιέσεων λόγω του γεωγραφικού πλάτους της Ελλάδας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άνεμοι, η θερμοκρασία να είναι υψηλή και να υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει κάθε χρονιά, όπως το 1947 που οι ημερομηνίες του φαινομένου ήταν μεταβλητές.

Χέρμπερτ ΝτράπερΑλκυόνη, 1915.

   Από την πλευρά της μυθολογίας, θεωρείται πως η Αλκυόνη , η κόρη του Αιόλου, του βασιλιά των ανέμων είχε παντρευτεί τον Κήυκα. Ήταν ένα πολύ ευτυχισμένο και αγαπημένο ζευγάρι που πίστευε ότι ήταν ισάξιοι των θεών. Με αυτή την πράξη τους, ο Δίας αποφάσισε να τιμωρήσει την αλαζονεία και την αυτοεκτίμηση τους. Ο Δίας βύθισε το καράβι του Κήυκα με αποτέλεσμα ο ίδιος να πνιγεί. Η Αλκυόνη ήταν πολύ στενοχωρημένη με τον θάνατο του άνδρα της. Ο Δίας τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε ένα θαλασσοπούλι, την Αλκυόνη που δυστυχώς, γένναγε τα αυγά του τον χειμώνα. Τα κύματα κατέστρεφαν τα αυγά και τη φωλιά της. Για άλλη μια φορά όμως ο Δίας τη λυπήθηκε και σταμάτησε τους ανέμους και ο ήλιος έλαμπε για πάνω από δύο εβδομάδες, μέσα στην καρδιά του χειμώνα για να επιτρέπει στην Αλκυόνη να γεννά και να κλωσά τα αυγά της.

Μια όμορφη αλκυονίδα μέρα

Πηγές:

Τι είναι οι αλκυονίδες μέρες – Meteology

Οι αλκυονίδες μέρες και ο μύθος της αλκυόνης – Pronews.gr

Αλκυονίδες μέρες: Ό,τι πρέπει να ξέρετε! – neolaia.grAlkionides – Αλκυονίδες μέρες