Ημέρα μνήμης για το Εβραϊκό ολοκαύτωμα

Στις 27 Ιανουαρίου τιμάται ετησίως ένα από τα πιο βάναυσα γεγονότα που έζησε η ανθρωπότητα, το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα στέρησε τη ζωή είκοσι έξι εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι Ναζί βασάνιζαν, αιχμαλώτιζαν και φόνευαν ασταμάτητα ανθρώπους επί πέντε χρόνια σαν να μην είχαν ανθρώπινη υπόσταση. Τα θύματά τους αποτελούσαν και άνθρωποι με αναπηρίες, καλλιτέχνες και ομοφυλόφιλοι. Η δημοκρατία και η ελευθερία περιφρονήθηκαν όσο ποτέ άλλοτε. Ο φόβος και η σιωπή ενθάρρυνε τον ναζισμό, καθώς λίγοι αντιστάθηκαν και ξεσηκώθηκαν ενάντια στα εγκλήματα που έγιναν.

          Η μνήμη της γενοκτονίας των Εβραίων μάς κάνει να αναλογιστούμε τον σημερινό κόσμο και τις απειλές που δέχεται η ελευθερία και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή. Διότι μετά από τόσα χρόνια θα έπρεπε να είχαμε βρει τον τρόπο αν όχι να καταπολεμήσουμε τουλάχιστον να κατευνάσουμε το μίσος και τον ρατσισμό στον πλανήτη. Δυστυχώς, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια παρακολουθούμε πολέμους, θρησκευτική μισαλλοδοξία και εθνικισμό. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν και ας μη μένουμε ποτέ ξανά σιωπηλοί απέναντι στην αδικία. Ας υπερασπιζόμαστε με θάρρος τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων αυτής της γης.

Δήμητρα Ταραντίλη

Πηγές:

https://www.sansimera.gr/worldays/341

https://www.ethnos.gr/greece/article/243840/pagkosmiahmeramnhmhstoyolokaytomatosheyrophtimathnmnhmhtonexiekatommyrionebraionthymatontamhnymatatonpolitikon