Νεκρά Θάλασσα

 Η Νεκρά θάλασσα (ή Αλμυρή θάλασσα  κατά τους αρχαίους Έλληνες), ονομάζεται η μεγάλη λίμνη με αλμυρό νερό που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Περιέχει αλάτι σε ποσοστό 24%, δηλαδή μέχρι και δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας. Ή Νεκρά Θάλασσα δεν είναι στην πραγματικότητα θάλασσα – είναι λίμνη καθώς για να θεωρηθεί «θάλασσα», ένα σώμα νερού πρέπει να συνδέεται με έναν ωκεανό. Είναι η πιο βαθιά λίμνη στον κόσμο, με βάθος που αγγίζει τα 300 μέτρα. Η πηγή της Νεκράς Θάλασσας είναι ο ποταμός Ιορδάνης και δεν διοχετεύει κάπου αλλού τις εισροές της, αλλά τις συγκρατεί.

Χάρτης Νεκρά Θάλασσας

Γιατί υπάρχουν μεγάλα ποσοστά αλατότητας και τι συναρπάζει τον κόσμο;

 Η ύπαρξη αλατιού στη Νεκρά Θάλασσα οφείλεται στο γεγονός ότι όταν στα αρχαία χρόνια η στάθμη του νερού ήταν πολύ πιο πάνω από την τωρινή και με την πάροδο πολλών χρόνων και με την εξάτμιση η αφαλάτωση οδήγησε σε μεγάλα ποσοστά αλατιού (24%) κάτι που κάνει και την επιπλευσιμότητά της πολύ ‘βαριά’. Αυτή η διαδικασία με την πάροδο των χρόνων έχει την ονομασία Νόρεμ Ούστρουμ που σημαίνει “Αυξημένος Περιαλατισμός”. Στην παραλία της Νεκρά Θάλασσας υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, μοτέλ και μπαράκια, δεδομένου ότι η εμπειρία της κολύμβησης εκεί είναι μοναδική .Τέλος μια ακόμη δραστηριότητα που συναρπάζει τον κόσμο είναι η μαύρη λάσπη που συλλέγεται από τις όχθες της Νεκρά Θάλασσας. Είναι εξαιρετικά ενισχυμένη και εμπλουτισμένη με πάνω από 26 διαφορετικά ανόργανα μεταλλικά στοιχεία, με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, στροντίου, βορίου και σιδήρου. Αυτά τα μεταλλικά στοιχεία έχουν μια απίστευτη δύναμη να διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος παρέχοντας του ενυδάτωση και οξυγόνο.

Από τι κινδυνεύει η Νεκρά Θάλασσα;

Τα νερά της Νεκράς Θάλασσας εξατμίζονται και η στάθμη κατεβαίνει 1.5 μέτρο τον χρόνο, εξαιτίας της χρόνιας ξηρασίας, της ανόδου της θερμοκρασίας αλλά και την αποτυχία των αρχών να θεσπίσουν νόμους που θα σταματήσουν  την  «περιβαλλοντική καταστροφή σε αργή κίνηση».Επίσης τα εργοστάσια εξόρυξης μεταλλευμάτων συμβάλλουν επίσης στην  εξάτμιση του νερού και την οικολογική καταστροφή .Τέλος η λίμνη δεν μπορεί να ανανεωθεί τακτικά καθώς ο Ιορδάνης ποταμός που την τροφοδοτεί έχει σχεδόν στερέψει.

 Γιατί ονομάζεται Νεκρά Θάλασσα;

Η ονομασία της λίμνης ως Νεκρά θάλασσα όπως την αναφέρει και ο Παυσανίας, οφείλεται στη υψηλότατη περιεκτικότητα αλατιού που έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής και στα «βαριά κύματα» που δύσκολα δημιουργούνται. Το μόνο είδος ζωής το οποίο μπορεί να επιβιώσει είναι το βακτήριο « Haloarcula marismortui » διότι έχει την ικανότητα να φιλτράρει το αλάτι .

Ένα απρόσμενο γεγονός!

 Ένα απροσδόκητο θέαμα εντόπισαν οι ειδικοί στη Νεκρά Θάλασσα. Μια λίμνη που βρίσκεται στη Ιορδανία, έχει μυστηριωδώς γίνει κόκκινη. Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στους ειδικούς και Οι εικόνες έχουν πυροδοτήσει έντονη οργή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς τα κόκκινα νερά, στην Παλαιά Διαθήκη, είναι μία από τις δέκα πληγές του Φαραώ. Οι ειδικοί έχουν πάρει δειγματοληψία για να προσδιορίσουν την αιτία του ανησυχητικού και ανεξήγητου φαινομένου.

Η ιστορική αλλά και η θρησκευτική της αξία!

Η Νεκρά Θάλασσα είναι επίσης ένας κρίσιμος ιστορικός τόπος. Στη δεκαετία του 1940 και του 1950 τα αρχαία έγγραφα που γνωρίζουμε  τώρα ως κύλινδροι της Νεκράς Θάλασσας βρέθηκαν περίπου ένα μίλι από τη βορειοδυτική ακτή της Νεκράς Θάλασσας. Ακόμα εκατοντάδες αποσπάσματα που βρέθηκαν σε σπηλιές αποδείχθηκαν πολύ σημαντικά θρησκευτικά κείμενα κρίσιμου ενδιαφέροντος για τους Χριστιανούς και Εβραίους. Τέλος στις χριστιανικές και εβραϊκές παραδόσεις η Νεκρά Θάλασσα είναι ένας τόπος θρησκευτικής λατρείας. Ωστόσο στην ισλαμική παράδοση η Νεκρά Θάλασσα αποτελεί ένδειξη τιμωρίας του θεού.  

Πηγές

https://www.kathimerini.gr/life/environment/1002891/i-aperanti-nekrathalassakindyneyei-na-metatrapei-se-mia-mikri-limnoyla/

https://www.bovary.gr/living/escapes/nekra-thalassa-pragmata-poy-prepei-na-xereis

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%AC_%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1 https://www.clickatlife.gr/taksidi/story/99065

https://happytraveller.gr/nekra-thalassa/

https://www.protothema.gr/environment/article/1160708/i-nekra-thalassa-vaftike-kokkini-deite-fotografies-kai-video/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *