21 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Ρατσισμός είναι η βία και οι διακρίσεις που βιώνουν τα άτομα επειδή δεν γίνεται αποδεκτή η διαφορετικότητα τους, είτε λόγω διαφορετικής εθνικότητας είτε λόγω διαφορετικού χρώματος καθώς και περιπτώσεις ατόμων με κινητικά προβλήματα κλπ.

Ο ρατσισμός είναι ένα συχνό φαινόμενο που συναντάμε σε διάφορες εκδηλώσεις της καθημερινότητας μας και εκφράζεται από ανθρώπους με σαφείς προκαταλήψεις, στερεότυπα και αναχρονιστικές ιδεοληψίες. Όσο και αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι φυσιολογικό ούτε δίκαιο οι διαφορές αυτές να κατηγοριοποιούν, να στοχοποιούν, να στιγματίζουν και να περιθωριοποιούν τους ανθρώπους. Οι ρατσιστικές εκδηλώσεις και συμπεριφορές αποτελούν σαφή καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους δημιουργώντας έτσι ανισότητες.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού καθιερώθηκε για πρώτη φορά στις 21 Μαρτίου το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ην. Εθνών ως ανάμνηση των αδικοχαμένων 70 κατοίκων της Ν. Αφρικής. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ νεαρούς διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά του καθεστώτος που προέβλεπε.

   Η Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, καθιερώθηκε για πρώτη φόρα στις 21 Μαρτίου το 1966 από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως ανάμνηση των αδικοχαμένων 70 κατοίκων της Νότιας Αφρικής. Στις 21 Μαρτίου του 1960, η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής, πυροβόλησε εν ψυχρώ νεαρούς διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά του καθεστώτος που προέβλεπε τη μειοψηφία των λευκών και την ανισότητα μεταξύ των λευκών και των μαύρων κατοίκων της Σάρπβιλ. Μετά από αυτά τα επεισόδια, έχασαν την ζωή τους 70 άνθρωποι.

     Η βία αλλάζει συνεχώς πρόσωπο και είναι επιτακτική η ανάγκη να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τις νέες προκλήσεις, να προστατεύσουμε τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα και να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 Πηγές:

https://www.ethnos.gr/greece/article/200290/pagkosmiahmerakatatoyratsismoykaitoyfasismoydikaiomasthzohgiaoloysxorisdiakriseishttps://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
https://www.sansimera.gr/worldays