Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ

Η πόλη του Τσερνόμπιλ:

Το Τσερνόμπιλ βρίσκεται στο Ραγιόν Ιβάνκιβ στα βόρεια της Περιφέρειας Κιέβου, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Η πόλη πριν το ατύχημα είχε περίπου 14.000 κατοίκους. Η πόλη εκκενώθηκε στις 27 Απριλίου 1986, 30 ώρες μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας, το οποίο ήταν το πιο καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία.

Το πυρηνικό ατύχημα :

Στη 1:23 το πρωί στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας, αλλά από κάποια λάθη που θα μπορούσαν να προβλέψουν η αλυσιδωτή αντίδραση στον τέταρτο αντιδραστήρα προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα, βάρους χιλίων τόνων. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίστηκε στον αέρα, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε στις γύρω περιοχές με ταχείς ρυθμούς. Στις 28 Απριλίου σουηδικοί σταθμοί παρατήρησης άρχισαν να καταγράφουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και απαίτησαν μια εξήγηση. Παρότι η σοβιετική κυβέρνηση ήθελε αρχικώς να συγκαλύψει το γεγονός, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπήρξε ένα μικρό ατύχημα.

Περίπου 25.000 στρατιώτες και πολίτες πέθαναν από αυτό το ατύχημα και περίπου 150.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης έχουν μολυνθεί από την ραδιενέργεια. 400.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τότε και ακόμα 6.000.000 άνθρωποι ζουν σε περιοχές πειραγμένες από την ραδιενέργεια.

Τελικά η καταστροφή και οι πολύ θάνατοι θα μπορούσαν να συγκρατηθούν αν δεν γίνονταν κάποια μεγάλα λάθη. Ένα από τα πολλά λάθη είναι ότι η Σοβιετική Ένωση έκρυψε το γεγονός τις πρώτες μέρες. Έτσι ενώ όλοι ήταν σε πανικό, ο αντιδραστήρας καιγόταν για 13 μέρες μέχρι που έσβησε μόνος του. Τελικά από ένα μικρό πείραμα έγινε η πιο καταστροφική έκρηξη που έγινε ποτέ από ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πηγές : https://www.sansimera.gr/articles/86

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B1%CF%84%CF%8D%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A4%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BB