Είναι γνωστό ότι η 17η Νοεμβρίου αποτελεί σημαντική επέτειο για τη χώρα μας. Ποια όμως ήταν τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα, τα οποία αξίζει να θυμόμαστε;
Την χρονιά του 1973 έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μία μαζική διαμαρτυρία με σκοπό να αντιπαρατεθεί στη στρατιωτική δικτατορία που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα από τις 21 Απριλίου 1967, μετά από ένα πραξικόπημα ορισμένων ανώτατων αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι κατέλυσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και πήραν την εξουσία με τη βία. Το καθεστώς αυτό είχε καταργήσει τις ελευθερίες των ανθρώπων, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα, ενώ παράλληλα βασάνιζε, φυλάκιζε και εξόριζε εκείνους που είχαν μη αποδεκτές για αυτούς πολιτικές πεποιθήσεις. Η κατάληψη του εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έγινε από φοιτητές στις 14 του μήνα. Έπειτα, κλιμακώθηκε σε γενική αντιδικτατορική εξέγερση στην οποία έλαβαν μέρος εργάτες, μαθητές και γενικότερα διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Κατεστάλη όμως το πρωί της 17ης Νοεμβρίου όταν μπήκε στο Πολυτεχνείο ένα άρμα μάχης παραβιάζοντας το άσυλο και σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους.
Για αυτόν το λόγο η 17 η Νοεμβρίου έχει μείνει στην ιστορία και αξίζει να θυμόμαστε αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα μας.
Το σχολείο μας με αφορμή αυτή την επέτειο γιόρτασε το σημαντικό αυτό γεγονός τιμώντας όσους με αυτοθυσία αντιστάθηκαν στο δικτατορικό καθεστώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτή τη γιορτή συνεργάστηκαν μαθητές από όλες τις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου, αναλαμβάνοντας διαφορετικούς ρόλους και προετοιμάζοντάς τη για μέρες με την καθοδήγηση και των καθηγητών μας. Αρχικά, μία ομάδα συμμαθητών μας φιλοτέχνησε μια σειρά από πολύ όμορφα και εντυπωσιακά σχέδια που αποτέλεσαν το σκηνικό μας. Η γιορτή ξεκίνησε με ένα σύντομο βίντεο που συνόψιζε τα γεγονότα αυτής της ημέρας μέσα από συγκλονιστικές εικόνες και μουσική που κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων των μαθητών. Στη συνέχεια, απαγγέλθηκαν από συμμαθητές μας γνωστά ποιήματα σπουδαίων ποιητών, που πραγματεύονται ζητήματα δημοκρατίας, ελευθερίας και αυταρχισμού. Μία άλλη ομάδα μαθητών παρουσίασε ένα σύντομο θεατρικό σκετς, που μας βοήθησε να καταλάβουμε το κλίμα της εποχής και τον φόβο που επικρατούσε με τις διάφορες απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν εκείνη την περίοδο, περιορίζοντας την ελευθερία έκφρασης των πολιτών και εξαναγκάζοντάς τους να σιωπούν. Παράλληλα, η χορωδία του σχολείου έπαιξε και τραγούδησε τραγούδια και μελωδίες που ενθουσίασαν τους μαθητές και τους καθηγητές που παρακολουθούσαν τραγουδώντας κι αυτοί συγχρονισμένα. Ο λαμπρός εορτασμός ολοκληρώθηκε με το συγκινητικό τραγούδι «Μικρόκοσμος», μεταφρασμένο από τον Γιάννη Ρίτσο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ και μελοποιημένο από τον Θάνο Μικρούτσικο (πατήστε εδώ για να ακούσετε το τραγούδι σε πρώτη εκτέλεση από την Μαρία Δημητριάδη).
Γεωργιδάκης Ηλίας, Κατσαρός Χριστόφορος και Μπαρσάκης Κωνσταντίνος, μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου