Η φετινή επέτειος των γεγονότων του Πολυτεχνείου γιορτάστηκε στο σχολείο μας με έναν πρωτότυπο και πολύ εποικοδομητικό τρόπο που προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον όλων των μαθητών. Σε ζωντανή σύνδεση με τον εκπρόσωπο των εκδόσεων “Πατάκη” Δικαίο Χατζηπλή αλλά και τον ιστορικό Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη, η λογοτεχνία συνδέθηκε με την ιστορία με στόχο τη βιωματική κατανόηση των βίαιων και αυταρχικών μεθόδων που ακολουθούσε το καθεστώς των συνταγματαρχών.
Έχοντας ήδη διαβάσει το μυθιστόρημα του Παντελή Καλιότσου “Η σφεντόνα του Δαυίδ”, στο οποίο περιγράφονται οι πρακτικές της λογοκρισίας, της εξορίας, των φυλακίσεων και των βασανισμών και σε συνδυασμό με τη διαφωτιστική παρουσίαση του Κωνσταντίνου Μπαϊρακτάρη μέσα από φωτογραφίες και πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής, συνειδητοποιήσαμε πλήρως το νόημα της ημέρας αυτής καθώς και την αξία του αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Η διαδικτυακή συνάντηση έγινε διαδραστική καθώς οι μαθητές χωριστήκαμε σε ομάδες προκειμένου να γράψουμε τα δικά μας “κρυπτογραφημένα” γράμματα με συνθηματική γλώσσα, όπως οι ήρωες του μυθιστορήματος του Καλιότσου που τελικά κατάφεραν να γελοιοποιήσουν και να διώξουν τους δικτάτορες επαναφέροντας τη δημοκρατία στη χώρα. Το γράμμα κάθε ομάδας διαβάστηκε στην ολομέλεια ενώ οι υπόλοιπες ομάδες προσπάθησαν να τα αποκρυπτογραφήσουν.
Η διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των εκδόσεων “Πατάκη” για τον μήνα εφηβείας, είχε τίτλο “Αγαπητέ Άγιε Βασίλη θα ήθελα μια χειροβομβίδα…” και βρισκόταν σε άμεση σχέση με το μυθιστόρημα του Παντελή Καλιότσου, το οποίο είχαν μελετήσει τα παιδιά.