Επίσκεψη του φιλοζωικού συλλόγου “Λάιζα” στα εκπαιδευτήρια “αυτενεργώ”

Με αφορμή την πανελλήνια σχολική ημέρα φιλοζωίας στις 4 Απριλίου, επισκέφθηκε το σχολείο μας η κυρία Ελένη Πηρούνη, εκπρόσωπος του φιλοζωικού συλλόγου ”Λάιζα”, προκειμένου να μας ενημερώσει για τα δικαιώματα των ζώων καθώς και για την κατάλληλη συμπεριφορά απέναντι σε ένα αδέσποτο ζώο που βλέπουμε στον δρόμο. Μαζί της η κυρία Τουρίντ Ρούγκας, εκπαιδεύτρια σκύλων και συγγραφέας του βιβλίου “Σήματα ηρεμίας: μιλώντας τη γλώσσα των σκύλων” από τις Εκδόσεις Wuf-Wei, μας έδωσε χρήσιμες οδηγίες για το πώς να αποκωδικοποιούμε τις αντιδράσεις ενός σκύλου ώστε να μπορούμε να το προστατεύσουμε αλλά και να προστατευθούμε.

Σύμφωνα με την κυρία Πηρούνη για να είναι ευτυχισμένο ένα ζώο χρειάζεται να έχει την ελευθερία του, φαγητό και στέγη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα κατοικίδια ζώα έχουν ανάγκη τη φροντίδα μας καθώς και συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο για τα απαραίτητα εμβόλια και την κατάλληλη περίθαλψη. Κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου πρέπει να γνωρίζει πως είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη η φροντίδα του και μάλιστα πολύ μεγάλη. Τα σκυλιά για παράδειγμα, χρειάζονται να βγαίνουν έξω από το σπίτι κάθε περίπου 6 ώρες για τις βιολογικές ανάγκες τους. Ακόμη, απαγορεύεται αυστηρά τα κατοικίδια να ζουν στο μπαλκόνι.

Αρκετές πληροφορίες για τα αδέσποτα ζώα και τις αντίξοες συνθήκες, στις οποίες είναι υποχρεωμένα να ζουν, ευαισθητοποίησαν τους μαθητές, δείχνοντάς τους τρόπους για να δρουν και να ενεργούν ώστε να βοηθήσουν ένα ζώο που βρίσκεται στο δρόμο.

Τέλος, η κυρία Ρούγκας μίλησε για τη γλώσσα του σώματος των σκύλων, οι οποίοι έχουν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας και παρόλο που δεν μιλούν την ανθρώπινη γλώσσα, μπορούν να μάθουν να την ακούν και να την καταλαβαίνουν. Παράλληλα, μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς γίνεται κατανοητό τι λένε οι σκύλοι, αλλά και πώς οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτούς σωστά, ώστε να εξασφαλιστεί πως όλοι θα αισθάνονται ασφαλείς και όμορφα.

Πώς επικοινωνούν μαζί μας

Υπάρχουν τρία σήματα: τα σήματα αύξησης απόστασης, τα σήματα στρες και τα σήματα ηρεμίας.

Τα ζώα, όπως οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να μας δείξουν πώς νιώθουν με το να μας ”μιλούν” μέσω της γλώσσας του σώματος τους. Όταν θέλουν να απομακρυνθούμε, μας γαβγίζουν άγρια, είναι σε ετοιμότητα να μας επιτεθούν, έχουν σηκωθεί όλες οι τρίχες του σώματος τους. Όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας γλείφουν τη γλώσσα τους, υποκλίνουν όταν θέλουν να παίξουν μαζί μας ή μυρίζουν το έδαφος άμα θέλουν να εξερευνήσουν τον τόπο. Από την άλλη, όταν είναι στρεσαρισμένα και θέλουν να φύγουμε από τον προσωπικό τους χώρο, συχνά στρέφουν το σώμα τους ή το κεφάλι τους προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το μήνυμα που αντλήσαμε από αυτή την ημέρα και αξίζει να μεταδοθεί σε όλους είναι πως η φιλοζωία είναι στάση ζωής και δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας. Ευχαριστούμε θερμά τον Φιλοζωικό Σύλλογο Άργους “Λάιζα” και τις εκπροσώπους του για την όμορφη παρουσίαση και τις πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα.