Η 4η Απριλίου κάθε έτους έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων γύρω από τα δικαιώματα των ζώων και ειδικά των αδέσποτων που αναγκάζονται να μένουν στον δρόμο. Όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου έχουν τα ίδια βασικά δικαιώματα με τους ανθρώπους όπως το δικαίωμα της ζωής αλλά και της ελευθερίας.
Είναι δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο η κάθε είδους εκμετάλλευση ή κακοποίηση των ζώων, ακόμα και στις μέρες μας που το επίπεδο του ανθρώπινου πολιτισμού δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους φαινόμενα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμά τους στη ζωή με αποτέλεσμα καθημερινά να διαβάζουμε και να ακούμε κάποιο άσχημο νέο που σχετίζεται με την κακομεταχείρισή τους. Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια ζώα υποβάλλονται σε αποτρόπαια βασανιστήρια κατά τη διάρκεια πειραμάτων σε «επιστημονικά» εργαστήρια για την παραγωγή φαρμάκων ή καλλυντικών. Δισεκατομμύρια ζώα αναγκάζονται να ζουν στα σύγχρονα εκτροφεία για να καταλήξουν στη λεγόμενη «βιομηχανία κρέατος» και να σφαγιαστούν υπό άθλιες συνθήκες.
Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά τα ζοφερά περιστατικά, υπάρχουν και άνθρωποι που επιλέγουν συνειδητά να βοηθήσουν, να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν με όποιον τρόπο μπορούν τα ζώα μέσω του εθελοντισμού. Φυσικά και άνθρωποι που, χωρίς να ασχολούνται ενεργά με τον εθελοντισμό, έχουν κάποιο ζώο συντροφιάς ως κατοικίδιο που το φροντίζουν σαν ισότιμο μέλος της οικογένειάς τους ή προσφέρουν φαγητό σε αδέσποτα γατάκια και σκυλάκια της γειτονιάς τους.
Η φιλόσοφος Κορίν Πελουσόν, στο βιβλίο της «Το μανιφέστο των ζώων: η πολιτικοποίηση της υπεράσπισης των ζώων» (εκδόσεις Μελάνι), υποστηρίζει πως “χρειάζεται να θεωρήσουμε εξαρχής ότι μοιραζόμαστε τη γη με τα ζώα και ότι οι σχέσεις μας με αυτά επιβάλλουν όχι μόνο καθήκοντα ανθρωπιάς απέναντί τους, αλλά και υποχρεώσεις που πρέπει να διατυπώνονται στον νόμο”. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο κτηνίατρο του Πειραματικού Xειρουργείου του Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου ATTIKON Λάμπρο Σαμπράκο “τα δικαιώματα των ζώων, η προστασία τους, η προστασία της φύσης μέσα στην οποία ζουν δεν αποτελεί μόνο υπόθεση παγκόσμιων διακηρύξεων, διακρατικών συμφωνιών ή εθνικών νόμων. Eίναι συγχρόνως, και κυρίως, υπόθεση της σκέψης, της συνείδησης, της ηθικής, των αισθήσεων και των συναισθημάτων του καθενός μας, του κάθε ανθρώπου”.
Σήμερα, λοιπόν, που η αξία της ζωής, ανθρώπινης και μη, υποτιμάται τόσο πολύ ας ευαισθητοποιηθούμε και ας δραστηριοποιηθούμε για τη φροντίδα ενός αδέσποτου ζώου αλλά και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πλασμάτων αυτής της γης. Εξάλλου, το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας αποτυπώνεται στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αδύναμους και στον βαθμό που υπερασπίζεται και προστατεύει τα δικαιώματά τους.
Ας κλείσουμε με μια φράση του Μίλαν Κούντερα: «η πραγματική ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας είναι η σχέση με αυτούς που βρίσκονται στο έλεός μας: τα ζώα».
Πηγές:
https://www.hva.gr/el/magazine-article.php?id=313
https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/414497_ta-dikaiomata-ton-zoon-kai-i-apoktinosi-toy-anthropoy