Εντυπωσιακά κτίρια που αψηφούν τον νόμο της βαρύτητας

1) Ο Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας- Ιταλία

Ο πύργος της Πίζας αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια σύμβολο της Ιταλίας. Πρόκειται για το καμπαναριό του καθεδρικού ναού της πόλης, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτίστηκε μεταξύ του 1173 και του 1399 μ.Χ. και αποτελείται από 8 ορόφους, 296 σκαλιά και έχει ύψος 55,86 μέτρα. Η κλίση του προς τα ανατολικά είχε αρχίσει ήδη πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής του και δεν έπαψε να γέρνει μέχρι το 2001, όταν ανακηρύχτηκε επισήμως σταθερός και επισκέψιμος, έπειτα από μία δεκαετία προσπάθειας σταθεροποίησής του.

2)Ατόμιουμ-Βρυξέλλες

Το Ατομικό Κέντρο Βρυξελλών (Atomium) είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο. Κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1958, γνωστή και ως Έκθεση Παγκόσμιου Εκείνης της Εποχής.

Το Atomium είναι μια μεγάλη μορφή ατομικού κρυστάλλου, μεγέθους περίπου 165 εκατομμυρίων φορών μεγαλύτερη από ένα πραγματικό άτομο, φτάνοντας τα 102 μέτρα. Συμβολίζει την ατομική εποχή και την επιστημονική πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50.

Επισκέπτες μπορούν να ανεβούν στο εσωτερικό του Atomium και να απολαύσουν εκθέσεις που αφορούν την ιστορία της κατασκευής του, καθώς και περιοδικές εκθέσεις τέχνης και πολιτισμού. Επιπλέον, υπάρχει ένα εστιατόριο στην κορυφή του Atomium που προσφέρει θέα στην πόλη των Βρυξελλών.

3) Κάσα Μπατλιό- Βαρκελώνη, Ισπανία

Σχεδιάστηκε από τον διάσημο κατασκευαστή Antoni Gaudí και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1904 και του 1906. Αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και ξεχωριστά κτήρια στην πόλη λόγω του εκκεντρικού του σχεδιασμού και της εντυπωσιακής του εμφάνισης. Το Casa Batlló ανήκε σε έναν πλούσιο επιχειρηματία της εποχής, τον Josep Batlló, ο οποίος ζήτησε από τον Gaudí να ανακαινίσει ένα ήδη υπάρχον κτήριο. Αντί να καταστρέψει το παλιό κτήριο, ο Gaudí ανακαίνισε το Casa Batlló με έναν εκκεντρικό και μοναδικό τρόπο, χρησιμοποιώντας κυρίως κεραμικά και γυάλινα υλικά.

Το εξωτερικό του κτηρίου είναι εντυπωσιακό, με πολύχρωμα κεραμικά και καμπύλες γραμμές που θυμίζουν φανταστικά πλάσματα. Το εσωτερικό του είναι εξίσου ενδιαφέρον, με κυκλικούς χώρους, εσωτερικούς αυλούς και μοναδική διακόσμηση.

Σήμερα, το Casa Batlló λειτουργεί ως μουσείο και ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό για να επισκεφθεί το εμβληματικό έργο του Gaudí και να ανακαλύψει την ιστορία και την κουλτούρα της Βαρκελώνης των αρχών του 20ού αιώνα.

4) Δημόσια βιβλιοθήκη του Kansas city, Η.Π.Α

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Kansas city βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης του Κάνσας Σίτι, στην πολιτεία του Μιζούρι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που κάνει την Δημόσια Βιβλιοθήκη του Κάνσας Σίτι τόσο ξεχωριστή είναι η πανέμορφη εξωτερική της εμφάνιση.

Το κτήριο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Κάνσας Σίτι έχει μια πρωτότυπη εξωτερική επένδυση που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κτήρια στην περιοχή. Η πρόσοψή του είναι διακοσμημένη με μεγάλες εικόνες βιβλίων που είναι τοποθετημένες σε ράφια, προσομοιώνοντας έτσι έναν τεράστιο τοίχο βιβλιοθήκης. Η εντυπωσιακή αυτή εξωτερική επένδυση έχει γίνει εμβληματική για την πόλη μετατρέποντάς της σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

5) Μουσείο του αύριου- Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Το Μουσείο του Αύριο είναι ένα ξεχωριστό κτίριο, για διάφορους λόγους. Όμως, αυτό που μας υπενθυμίζει είναι το ότι είναι αφιερωμένο στην ανάγκη αλλαγής, ώστε να δραστηριοποιηθούμε προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω κλιματικές και περιβαλλοντικές καταστροφές.

Το Μουσείο του Αύριο είναι κατασκευασμένο από τον αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, είναι καλυμμένο από χιλιάδες φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ και διαθέτει ένα σύστημα εξειδικευμένο στο να συλλέγει νερό της βροχής. Ταυτόχρονα, έχει υπολογιστεί πως χρησιμοποιεί 40% λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές κατασκευές με ίδιο ύψος.

Museu do Amanhã, Porto Maravilha, Rio de Janeiro

ΠΗΓΕΣ:

https://www.sansimera.gr

https://www.taxidologio.gr

https://schey3.weebly.com

https://www.lifo.gr

https://kerchtt.ru/el/neobyknovennye-biblioteki-mira-biblioteka-knizhnaya-polka-kanzas/

https://interestingengineering.com