Η γιορτή της μητέρας

  Η μητέρα μας είναι ο πρώτος άνθρωπος που μας αγκαλιάζει με το που έρθουμε στον κόσμο. Η γιορτή της μητέρας υπάρχει με σκοπό να θυμηθούμε τις γλυκές αναμνήσεις που έχουμε με εκείνη. Παρόλο που η μέρα αυτή εξυπηρετεί και εμπορικούς σκοπούς, μας θυμίζει ωστόσο ότι πρέπει να αφιερώνουμε λίγο παραπάνω χρόνο στις μητέρες μας για όσα έχουν προσφέρει.

   Όλοι μας ως μωρά περάσαμε αρρώστιες στις οποίες είχαμε τη μητέρα μας να κάθεται άγρυπνη στο πλευρό μας με σκοπό να βεβαιωθεί πως είμαστε καλά. Είναι εκείνη που όταν γρατσουνούσαμε τα γόνατά μας ανησυχούσε και μας κράταγε το χέρι όταν μας καθάριζε την πληγή. Είναι αυτή που μας γκρινιάζει να ντυθούμε για να μην κρυώσουμε. Επιπλέον, όταν κάνουμε λανθασμένες επιλογές μπορεί να μας φωνάζει αλλά πάντα μας συγχωρεί και είναι δίπλα μας. Ό,τι κι αν μας λέει είναι για το καλό μας.

  Η γιορτή της μητέρας όπως και ο συμβολισμός της ημέρας αποτελεί επινόηση της Άννα Τζάρβις, η οποία στα 43 της χρόνια διαπίστωσε πως τα παιδιά δε δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στους γονείς τους. Έτσι μετά από εκστρατεία την οποία στήριξαν και οι συνεργάτες της, η μέρα καθιερώθηκε να γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο καθώς βάση των λεγομένων της το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά της, τη μνήμη και τις προσευχές της.

Δήμητρα Ταραντίλη

Πηγές:

https://www.newsbomb.gr/bombplus/fun/story/1424283/giorti-tis-miteras-2023-pote-peftei-fetos-pos-ksekinise-kai-pos-kathierothike

https://www.sansimera.gr/biographies/1997