Τι είναι ο αυτισμός;
Ο αυτισμός αποτελεί μια νευροψυχολογική διαταραχή η οποία είναι παρούσα από την αρχή της ζωής ενός ανθρώπου. Είναι μια ασθένεια που ανήκει στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτισμό επαναλαμβάνουν μια στερεότυπη συμπεριφορά και έχουν μια αρκετά αντικοινωνική συμπεριφορά.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση του αυτισμού δεν μπορεί να γίνει από κάποιον χωρίς ειδίκευση πάνω στο θέμα. Ωστόσο αν οι γονείς παρατηρήσουν αντικοινωνική συμπεριφορά στο παιδί τους είναι αναγκαίο να ζητήσουν τη βοήθεια κάποιου αναπτυξιολόγου ή παιδοψυχιάτρου, καθώς η ασθένεια δεν μπορεί να ανιχνευτεί μέχρι στιγμής από αιματολογικές εξετάσεις ή άλλες ιατρικές εξετάσεις.
Υπάρχει συγκεκριμένη στιγμή για να επέμβει ειδικός;
Η επέμβαση του ειδικού χρειάζεται να γίνει από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η καθυστέρηση/δυσκολία του λόγου, το να μη ζητάει λεκτικά τα παιχνίδια του, να μη γυρίζει στο όνομά του και η καθυστέρηση στο να αρχίσει το περπάτημα. Όταν το παιδί εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο παιδίατρος.
Ποιο είναι το παγκόσμιο ποσοστό αυτισμού;
Ο αυτισμός όταν διαγνώστηκε κατατάχθηκε στις σπάνιες ασθένειες καθώς υπολογιζόταν πως στα 10.000 άτομα μόνο το 1 έπασχε από αυτισμό. Ωστόσο βάση πρόσφατων μελετών ο αυτισμός ανέρχεται σε 1 στα 110-150 παιδιά.
Υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία;
Μέχρι στιγμή δεν υποστηρίζεται κάποια φαρμακευτική θεραπεία η οποία μπορεί είτε να θεραπεύσει είτε να κατευνάσει τον αυτισμό. Ωστόσο μέχρι στιγμής η πρώιμη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση είναι η μόνη θεραπεία. Στην πρώιμη παρέμβαση το παιδί ασχολείται με κοινωνικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στη μειωμένη επικοινωνία.
Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;
Αν έχετε κάποιο μέλος στην οικογένειά σας ή γενικότερα στο κοντινό σας περιβάλλον κάποιον που είναι αυτιστικός σε καμία περίπτωση μη τον αντιμετωπίσετε με επιθετικότητα λόγω της ασθένειας. Όταν κάποιος έχει αυτισμό δε σημαίνει πως είναι λιγότερο έξυπνος απλά δεν επικοινωνεί τόσο εύκολα, για αυτό το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επαναλαμβάνετε και να του εξηγείτε ό,τι δεν μπορεί να αντιληφθεί. Ωστόσο αν γνωρίζετε κάποιον που πέφτει θύμα λεκτικής ή σωματικής βίας καλέστε το 1056.
Πηγές:
https://www.iaso.gr/medical-directory/details/medical/2022/04/01/o-aytismos-me-apla-logia