Πρωτομαγιά

Η πρωτομαγιά είναι μια παγκόσμια αργία, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Μαΐου. Αυτή η αργία είναι αφιερωμένη στους εργάτες της Η.Π.Α που εξεγέρθηκαν για να αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στην πρώτη Μαΐου του 1886 οι κάτοικοι στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν προκειμένου να διεκδικήσουν την οκτάωρη εργασία. Μετά την επέμβαση της αστυνομία η γενική απεργία στο Σικάγο κατέληξε σε αιματοχυσία. Σε όλες τις ΗΠΑ συνολικά συμμετείχαν στις απεργίες περίπου 400.000 άνθρωποι. Έτσι, από το 1890 καθιερώθηκε να γιορτάζεται η Πρωτομαγιά ως παγκόσμια ημέρα της μισθωτής εργασίας.

Η πρώτη διαδήλωση εργατών στην Ελλάδα έγινε την Πρωτομαγιά του 1892 και του 1893. Η αστυνομία όμως κινήθηκε εναντίον όλων των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 πολίτες και να τραυματιστούν άλλοι 300.

Την Πρωτομαγιά γιορτάζουμε, επίσης, τη μέρα των λουλουδιών και της άνοιξης. Το πιο γνωστό έθιμο αυτής της γιορτής είναι η δημιουργία μαγιάτικων στεφανιών. Ένα παρόμοιο έθιμο εντοπίζεται και στην αρχαιότητα ,στη γιορτή των Θαργηλίων, προς τιμή του Απόλλωνα και της Άρτεμης στην αρχαία Αθήνα, που διαρκούσε δύο μέρες. Γιορταζόταν την 6η και 7η του μηνός Θαργηλιώνος (τις πρώτες ημέρες του τρίτου δεκαημέρου του Μαΐου). Όμως αυτό το έθιμο άλλαξε πάρα πολλές φορές μέχρι να αποκτήσει τη σημερινή μορφή.

Η πρωτομαγιά εντοπίζεται από τα βάθη των αρχαίων χρόνων και σήμερα είναι μία από τις λίγες γιορτές που δεν συνδέονται με τη θρησκεία . Αυτή η αργία μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε περισσότερο τη φύση και είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας.

Πηγή:

 https://www.sansimera.gr/articles/1093

https://www.sansimera.gr/articles/256

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/5204/Istoria_G-Gymnasiou_html-empl/index3_13.html