23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Η 23η ημέρα του Απρίλη, καθορίστηκε το 1995 από την UNESCO ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου επειδή εκείνη τη μέρα, το 1616, έφυγαν από τη ζωή, δύο σημαντικά πρόσωπα για την παγκόσμια λογοτεχνία. Ο Άγγλος δραματουργός, Γουίλιαμ Σέξπηρ και ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Ντε Θερβάντες. Σήμερα, πάνω από 100 χώρες γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Κάποιες όμως, την γιορτάζουν διαφορετικές ημερομηνίες και κάποιες με διαφορετικά νοήματα.

   Στην περιοχή της Καταλονίας, η 23η Απριλίου, τιμάνε την Ημέρα των Βιβλίων και των Ρόδων. Είναι η παραλλαγή της ημέρας των ερωτευμένων που εορτάζουμε εμείς στις 14 Φεβρουαρίου και την συνδυάζουν με την γιορτή του προστάτη της χώρας τους, Άγιο Γεώργιο, ο οποίος, σύμφωνα με έναν μύθο με πολλές εκδοχές, σώζει την πριγκίπισσα από τον τρομερό δράκο. Ο άνδρας, χαρίζει στην κοπέλα ένα τριαντάφυλλο και αυτή για να του το ανταποδώσει, του χαρίζει ένα βιβλίο. Αυτή η ιστορία εκφράζεται με το σύνθημα: “Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη και ένα βιβλίο για όλη τη ζωή”.

     Το διάβασμα είναι μία ευχαρίστηση που δεν την βρίσκεις εύκολα σε άλλες μορφές ψυχαγωγίας. Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, μπορείς να ταξιδέψεις στο παρελθόν ή το μέλλον και να κερδίσεις σημαντικές γνώσεις για όσα θέματα σε αφορούν ή ενδιαφέρεσαι να μάθεις. Τα βιβλία είναι μία πτυχή της κουλτούρας κάθε κοινωνίας. Γνωρίζεις διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς και διευρύνεις τους ορίζοντες και τον τρόπο σκέψης σου.

       Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία συχνά, αναπτύσσουν καλύτερο λεξιλόγιο, καλύτερη ορθογραφία και έχουν περισσότερες γενικές γνώσεις από τα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Το σχολείο μας για να ενισχύσει την αναγνωστική διάθεση των μαθητών έχει καθιερώσει τις “Βιβλιοδρομίες”. Κάθε παιδί δανείζεται ένα βιβλίο κατάλληλο για την ηλικία του και ανάλογο με τα ενδιαφέροντά του και έχει ένα χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων για να ολοκληρώσει την ανάγνωση του βιβλίου και να το παρουσιάσει στη συνέχεια στους συμμαθητές του.

Σοφία Γεωργιδάκη

Πηγές:

https://www.ianos.gr/magazine/eikositreis-apriliou-pagkosmia-hmera-vivlioy/

https://www.ethnos.gr/book/article/34837/23aprilioypagkosmiahmerabiblioy

https://www.sansimera.gr/worldays/17