28 Ιανουαρίου: Παγκόσμια ημέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων

Η 28η Ιανουαρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα. Πριν από περίπου 40 χρόνια (το 1981) υπογράφτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο διεθνούς δικαίου για την προστασία των ατόμων από την συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων ιδιωτικού χαρακτήρα. Τέτοιου είδους δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται και περιγράφει ένα άτομο, όπως η ηλικία, το επάγγελμα, το ονοματεπώνυμο, η εκπαίδευση, τα περιουσιακά στοιχεία, τα ενδιαφέροντα, οι συνήθειες, οι δραστηριότητες και άλλα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της ελευθερίας του λόγου και της συνείδησης.

Λόγω της διάδοσης του διαδικτύου στην σημερινή εποχή όλο και πιο πολλά προσωπικά στοιχεία διαρρέουν στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς άδεια από τους ανθρώπους στους οποίους ανήκουν. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφορμή για να μάθουμε όλοι μας περισσότερα για το ιδιωτικό απόρρητο, να κατανοήσουμε τι σημαίνει και να προστατεύσουμε το δικαίωμά μας στην ιδιωτική ζωή. Ακόμα, να πληροφορηθούμε ποιες είναι οι καλύτερες πλατφόρμες ή εργαλεία που το προστατεύουν.

Απλά βήματα για την προστασία των δεδομένων σας:

  1. Βελτιώστε τους κωδικούς πρόσβασής σας – Χρησιμοποιήστε ισχυρότερους κωδικούς πρόσβασης.
  2. Διαμορφώστε τις ρυθμίσεις απορρήτου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε.
  3. Προσοχή στο ηλεκτρονικό ψάρεμα – Μην κάνετε κλικ σε κάποιον σύνδεσμο που λαμβάνετε από άγνωστη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μην τον «μοιράζεστε» με τις επαφές σας και μη δίνετε στον αποστολέα οποιεσδήποτε προσωπικές πληροφορίες.
  4. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας
  5. Χρησιμοποιήστε επαλήθευση δύο παραγόντων
  6. Δίνετε προσοχή στις εφαρμογές που κατεβάζετε καθώς και να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε δημόσια hotspot WiFi διότι μπορεί μέσω αυτών ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα.

Ντεμίλια Παναγιώταρου

Πηγές:

https://www.sansimera.gr/worldays/177

https://www.aketh.gr/nea/to-aporrito-ton-dedomenon-kai-i-idiotikotita-202101281222

https://lambraki.gr/evropeki-imera-prostasias-prosopikon-dedomenon/embed/